dimarts, 30 d’agost del 2022

TENIU IMATGES DE LA MAREDEDÉU DE BALDÓS?. MONTANYANA. EL PONT DE MONTANYANA.

 

El Joan Tarroia, publica fotografíes de l’església  advocada a la Marededéu de Baldós, abans Sant Martí de Montanyana , al terme  del Pont de Montanyana, i d’aquest petit nucli.




Llegia del temple ; edifici d’una sola nau, molt curta proporcionalment, coberta amb una volta de canó de perfil apuntat, que arrenca d’una imposta bisellada. La nau és reforçada per un arc toral, també apuntat i suportat per dues pilastres. Aquestes pilastres obren els braços d’un transsepte, que no interromp la continuïtat de la volta de la nau. La nau és capçada a llevant amb un gran absis semicircular, precedit d’un estret arc presbiteral. Els braços del transsepte, desproporcionats amb relació a les dimensions de la nau, són coberts amb voltes de canó de perfil també apuntat. El braç sud, en realitat, és la base d’un campanar prismàtic de torre, que és l’element més vistent de la composició volumètrica del conjunt de l’edifici.

 

L’església presenta diverses alteracions motivades, d’una banda, per la construcció d’un cor, al costat de ponent de la nau, on també s’han obert dues capelles, de factura gòtica, buidades en el gruix del mur; i d’altra banda, per l’addició d’una sagristia a l’angle sud-est, que s’afegeix al conjunt d’edificis que es construïren, encara més tardanament, al costat sud de l’església.

 

Al centre de l’absis s’obre una finestra de doble esqueixada, llisa i sense cap mena d’ornamentació, que contrasta amb la finestra que s’obre a la façana de ponent, també de doble esqueixada, però emfasitzada per dues arquivoltes, suportades per sengles columnes llises.

 

Les façanes són totalment mancades d’ornamentació, llevat de les de la torre campanar i la sud de la nau, on s’obre la porta principal al temple (a la base del campanar hi ha una portella secundària). Aquesta portada és de tipus monumental, amb timpà esculpit i cinc arquivoltes en degradació, suportades per columnes exemptes i per semicolumnes situades als angles dels plecs del mur. La portada es corona amb un guardapols que extradossa les arquivoltes, acabat en un relleu en punta de diamant.

 

Per sobre de la portada hi ha un fris seguit d’arcuacions, tallat en la part central per un gran nínxol, concebut probablement per allotjar algun tipus d’escultura, i que evoca els nínxols per a estàtues eqüestres que es troben en algunes esglésies del camí de Santiago, segons Manuel Iglesias Costa (Bonansa; 10 de setembre de 1923 - Zaragoza; 20 de gener  de 2001)

Les dues arcuacions del costat de llevant del nínxol central són llises. En canvi, les dues de ponent tenen les arestes decorades en puntes de diamant, en una solució molt singular en la tipologia ornamental de les arcuacions.

 

El campanar és una torre de tres plantes, sobre una alta socolada, ornamentades amb lesenes angulars i separades per frisos d’arcuacions polilobulades, que representen una interpretació, en llenguatge gòtic, dels motius llombards en la decoració de campanars de torre. És molt semblant el campanar de Santa Maria de Castelló d’Empúries, també de factura gòtica, però fidel a les tipologies de campanar de torre definides al segle XI. El sòcol i el primer pis són cecs, i al segon s’obre una finestra a les façanes nord i sud i dues a les de llevant i ponent. Totes les finestres són d’arc de mig punt i esqueixada recta.

 

L’aparell és de carreu petit, en alguns punts molt erosionat, disposat de manera molt ordenada en filades uniformes, amb un tipus de construcció molt similar al de la propera església de Sant Joan. S’hi evidencia una construcció evolucionada, probablement ja del segle XIII, en què els elements gòtics ja presents a Sant Joan assoleixen una nova dimensió a la decoració del campanar.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/mare-de-deu-de-baldos-abans-sant-marti-de-montanyana-el-pont-de-montanyana


https://www.serradelmontsec.com/montanyana-montsec/


Obiter dicta”, recordem una vegada més que  la forma NUESTRA SENYORA és un castellanisme de caire masclista que pretén “ reduir “ la importància de la Marededéu. 


En la llengua catalana la forma correcta és Marededéu.


Ens agradarà rebre una imatge de la Marededeu  de Baldós a l'email castellardiari@gmail.com 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada