dimarts, 16 d’agost del 2022

ESGLÉSIA DE L'ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU DE CASTELLBÓ. MONTFERRER I CASTELLBÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vilá Juncá, pública fotografies de l’Església parroquial  de Castellbó, advocada a l'Assumpció de la  Marededéu, Castellbó  conforma “ manu militari “  d’ençà de 1970 el municipi de Montferrer-Castellbó, a la comarca de l’Urgell sobirà.

 




Llegia que l’any 1436, el papa Eugeni IV erigí, l’església parroquial de Santa Maria, en la col·legiata de Santa Maria de Castellbò, que fou dotada majoritàriament amb les rendes del monestir de Santa Cecilia d’Elins, que havia estat suprimit l’any 1383. Els seus priors s’anomenaren d’Elins i Castellbò. La col·legiata subsistí fins al concordat del 1851.


Una col·legiata és una església no episcopal que té capítol de canonges i en la què se celebren els oficis com a les catedrals


L’any 1575 Santa Maria tenia, a més de l’altar principal, onze altars; l’edifici presentava problemes al teulat i a la pavimentació, que havien de ser reparats; s’especificava que les lloses sepulcrals havien de ser arranjades pels particulars corresponents. S’estipulà la realització d’una nova pica d’aigua beneita que s’havia d’instal·lar a l’entrada de l’església, a l’interior.


L’any 1758 de nou el paviment necessitava reparacions i la pica baptismal havia de ser canviada de lloc, del costat de la porta principal havia de tornar al seu lloc original, per enderrocar posteriorment el pedrís que hi havia on ara es trobava la pica.


També presentaven problemes la capella del Sant Esperit, que amenaçava ruïna, i la zona de la porta principal a causa del contrapès del rellotge.


Malgrat les penes imposades en cas d’incompliment, l’any següent, les darreres obres encara no s’havien realitzat.


L'església de Castellbò ha estat restaurada en diverses ocasions

.

A mitjan segle XX es va fer una intervenció que va donar a l'interior un cert aire neomodernista.


En la dècada dels seixanta el bisbat d'Urgell va haver de fer una actuació d'urgència per assegurar l'estabilitat de l'edifici.


El 1996 es va haver de reforçar un mur lateral.


https://www.bisbaturgell.org/index.php/es/comunicacion/415-noticias/noticies-2021-urgell/arxiu-noticies-2013/6063-inauguracio-de-la-restauracio-de-sta-maria-de-castellbo


Ens agradarà rebre una imatge de la Marededéu titular d’aquesta església.


Seguim la recerca dels edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista d’arreu de Catalunya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada