dijous, 31 de desembre del 2015

LA CASA ANDALUSÍ DE LA PLAÇA DE LA VILA DE VILASSAR DE DALT. EL MARESME

Llegia al Mapa de Patrimoni de Vilassar que aquesta casa de la Plaça de la Vila, 11 de Vilassar de Dalt , es construeix l'any 1887 en el solar on hi havia l'antiga casa consistorial i que es va cremar. Els terrenys es van vendre en pública subhasta, celebrada el 14 de juny de 1887, i els adquireix en Josep Piferrer, conegut popularment com el noi Baiau, per la quantitat de 3500 pessetes.

L'Ajuntament concedeix permís per enderrocar l'edifici cremat i construir-ne un de nou "con sujeción a las alineaciones actuales, quedando el nuevo edificio con sótanos de unos dos metros de profundidad, el piso bajo y primero y segundo pisos, autorizándole también para construir en el piso primero y segundo y fachada de la Plaza de dicho edificio un balcón corrido cubierto, llamado vulgarmente tribuna, que salga hacia el exterior cuatro palmos equivalentes a 78 centímetros en toda la longitud de la fachada, dejando en los ángulos de los balcones los correspondientes chaflanes". No consta cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com , dades com aquesta son les que atorguen el qualitat de ‘Nació Civilitzada’.

La descripció de Patrimoni Gencat ens diu; Edifici civil conformat per planta baixa, dos pisos i està cobert la meitat per un terrat, i l'altre, per una teulada -coronada amb merlets- amb només una vessant.


Aquesta construcció domina tota la plaça de la vila, destacant la decoració de la façana -excepte la de la planta baixa, actualment local comercial-. Els elements ornamentals son de tipus neo-àrab, especialment els falsos arcs de ferradura lobulats i sostinguts per columnes. Aquestes arcuacions formen porxades o balconades als dos pisos i es tanquen amb baranes de pedra. Criden l'atenció les mènsules de sota el balcó del primer pis.

A les façanes laterals no hi ha decoració.

La casa se la coneix com, CAL NOI BAYAU, Cal Vitissis o Casa Mora

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada