dissabte, 19 de desembre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT PERE DE BERTÍ . SANT QUIRZE DE SAFAJA. EL MOIANÈS

La primera notícia documental que fa referència a l'església és de l'any 1031. al llarg del segle XIII apareix esmentada entre les parròquies del bisbat de Vic. En aquest moment disposava de tres altars. S'ha apuntat la idea de què l'església podia tenir absidioles i aquestes es van enderrocar el segle XV o XVI, en fer-se la sagristia i la capella de la Verge del Roser.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu; edifici de planta quadrangular i presbiteri quadrat. Està cobert amb volta d'arc apuntat, les pedres estan col•locades de cantell. A la façana de migdia hi ha el portal de mig punt fet de dovelles. Té campanar d'espadanya amb dos buits d'arc de mig punt, situat a la banda de ponent. Té dues capelles afegides, una d'elles coberta amb volta de creueria. A la banda de migdia hi ha el cementiri i adossada a l'església hi ha la sagristia i un comunidor de planta quadrada.


El dia de la nostra visita 18.12.2015 ho trobàvem tot tancat amb pany i forrellat, la solitud , a la  que semblava adreçar-se el rellotge, adquiria una consistència quasi física.


El Crisant Palau, publicava una fotografia de l’any 1917, on apareix alhora que el comunidor , una mena de pica que no h arribat als nostres dies, no almenys en aquesta ubicació.


No en queden gaires de comunidors a Catalunya, em direu que de capellans tampoc, reflexioneu però ; difícilment es tornaran a construir comunidors , i tal i com va el món, el sacerdoci serà una bona sortida professional. No a tothom li agrada colpejar, vexar, als seus conciutadans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada