dilluns, 14 de desembre del 2015

CEIP MARE DE DÉU DE LA CANDELA. VALLS. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar sistemàticament - ho fèiem fins ara únicament amb els edificis ‘monumentals’- la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

L'any 1926 l'Ajuntament de Valls inicià els passos per portar a terme la construcció d'un Grup Escolar. Després d'obtenir part de l'hort de la Casa de Caritat per a construir-lo, l'any 1931 encarregà el seu projecte a l'arquitecte municipal Josep Maria Vives Castellet,(Valls 1888 – 1954).

El Grup Escolar fou construït al llarg dels anys 1933 i 1934 , per l’arquitecte Josep Maria Vives Castellet,(Valls 1888 – 1954), que va va projectar un edifici determinat pels nous corrents pedagògics, que concebien l'espai escolar com a part de l'educació. Seguint aquest corrent l'arquitecte també va incloure en el projecte nous espais destinats a tallers, teatre, biblioteca, espais de reunions, cuina i menjador, així com dutxes (tota una novetat a la ciutat) i calefacció. També va ser molt curós amb el tractament de la higiene, pel que fa a la llum natural i la ventilació amb els finestrals oberts a totes les façanes i el gran pati interior. Mentre que els terrats amb pèrgoles dels nexes que uneixen els tres cossos de l'edifici els projectà per a destinar-los a pati de jocs dels més petits o per a fer-hi jardins experimentals.

L'escola fou inaugurada en dues ocasions, l'any 1935 i el 1936, i va rebre inicialment el nom de Grup Escolar de Rafael Campalans.

L'any 1938, en plena Guerra Civil, l'edifici del Grup Escolar fou habilitat com a hospital militar per a malalts infecciosos, i l'alumnat de l'escola fou traslladat a l'edifici de Sant Roc. En acabar la guerra, l'any 1939 el Grup Escolar tornà a recuperar la funció d'escola.

L'any 1963 passà a denominar-se Grupo Escolar Mixto Nuestra Señora de la Candela que, després de diverses modificacions en el nom, l'any 1991 adoptà el nom que encara manté d'Escola Mare de Déu de la Candela.

Entre els anys 2006 i 2009 l'edifici va patir unes obres de reforma que l'adaptaren a les noves necessitats del centre escolar, modificant força el seu interior, però mantenint l'estructura i aparença original de l'edifi.


http://www.schoolmars.com/colegios-valls

La recerca dels edificis que aixoplugaven l’educació a Catalunya – sovint contra la voluntat del GOBIERNO Y DEL REY DE ESPAÑA – és una tasca d’extrema dificultat ja que la major de les persones que en podien donar testimoni personal han lliurat l’ànima al Senyor, i/o no és fàcil trobar-se’ls passejant pels carrers. Pels politics de TOTS ELS COLORS, aquest és un tema marginal al que no s’hi pot dedicar ni un segon.

Ens encanta que les entrades de Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista tinguin una gran acceptació, ens agradaria però, que es superes aquesta ‘admiració passiva’ i que des de cada poble, vila i ciutat de Catalunya, ens féssiu arribar imatges – actuals i/o d’arxiu – dels edificis escolars que existien abans de que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enderroquessin el govern LEGÍTIM de la II República.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada