dimecres, 23 de desembre del 2015

ESCOLES DE MARTORELL / CAN MAS REIG. ESCOLES VELLES. MAÇANET DE LA SELVA. GIRONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar sistemàticament - ho fèiem fins ara únicament amb els edificis ‘monumentals’- la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Llegia a patrimoni Gencat; edifici construït l’any 1921 segons projecte de l’arquitecte Bonaventura Conill i Montobbio (Barcelona, 1876 – 1946), i finançat amb l’aportació i treball voluntari dels veïns. Les escoles varen ser inaugurades l’any 1923 i tancades l’any 1965.

Després del tancament de l’escola l’edifici i els terrenys varen tornar a quedar agregats al mas Can Reig pels drets que els propietaris d’aquest tenien com a propietaris dels terrenys cedits per a la construcció de l’edifici (en la subhasta pública la família propietària tenia dret de compra). Actualment (2005) la casa i l’escola són utilitzades com a segona residència. Com hem dit anteriorment, les escoles varen ser edificades dins dels terrenys del Mas Can Reig, la qual es tracta d’una masoveria de la propietat de Buscastell que sempre ha anat lligada des de la seva construcció a l’esmentada família. A mitjans dels anys vuitanta, el propietari era Josep Maria Tusel, i tots els seus propietaris antics, són els esmentats a la casa pairal de Buscastell.

Dintre de la propietat s’hi va edificar l’escola, la qual va ser inaugurada pel batlle de Maçanet, Sr. Joan Brossa, l’any 1923, amb 36 alumnes, i amb els temps havia arribat fins al nombre de 50. Era una escola mixta i amb una sola mestra, la Srta. Coloma Avellà Miró, que hi exercí durant 33 anys, i als últims temps es va fer càrrec de l’ensenyament el Sr. Rector de la parròquia, Mn. Conrad Ruhí. Acabà el funcionament d’aquesta escola, l’any 1965, i l’edifici i el terreny va tornar a quedar agregat al mateix mas, per compra a subhasta a l’Ajuntament de Maçanet. De sortir dues ofertes iguals, quedava per Josep Maria Tusell, per drets que tenia la família anteriorment propietària i donant del terreny. Té una extensió de cinc vessanes de cultiu i quinze de bosc.

La descripció ens diu; escoles edificades dins la propietat del Mas Can Reig. Edifici de planta rectangular; consta de dues plantes, és a dir planta baixa i primer pis. La façana principal presenta una porta i dues finestres rectangulars, mentre que en la basant longitudinal trobem quatre obertures. En totes les obertures s’observa predomini i preponderància d’emmarcament motllurat i tipologia rectangular. Finalment, cal apuntar que hi ha dos tipus d’arrebossat, per una banda, rugós en la part inferior de l’edifici, assumint una alçada d’ aproximadament un metre i mig. Mentre que per l’altra, allisat en tota la part superior. El coronament o teulada de l’edifici, és projectada amb coberta a quatre aigües.


Fotografia de X.Caparrós/M.Serrano

Superava, publicant únicament edificis escolars anteriors a la dictadura franquista les 500 entrades a : https://issuu.com/1coneixercatalunya/docs

Superava les 3.000 entrades a :
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/

Superava les 5.000 entrades a :
http://relatsencatala.cat/autor/antonio-mora-verges/81299

Dit això, no us sonarà estrany si afirmo que em queden MOLTES COSES per a veure, retratar i descriure a Catalunya, oi?.

En el tema concret dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, està clar que el feixisme no tenia – ni té avui tampoc – cap interès en facilitar l’accés a l’educació; cal recordar que la seva tesis es fonamenta en l’existència d’unes elits que ‘condueixen’ l’existència de la comunitat.

La recerca dels edificis que aixoplugaven l’educació a Catalunya – sovint contra la voluntat del GOBIERNO Y DEL REY DE ESPAÑA – és una tasca d’extrema dificultat ja que la majoria de les persones que en podien donar testimoni personal han lliurat l’ànima al Senyor, i/o no és fàcil trobar-se’ls passejant pels carrers. Pels politics del TOTS ELS COLORS, aquest és un tema marginal al que no s’hi pot dedicar ni un segon.

Ens encanta que les entrades de Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista tinguin una gran acceptació, ens agradaria però, que es superes aquesta ‘admiració passiva’ i que des de cada poble, vila i ciutat de Catalunya, ens féssiu arribar imatges – actuals i/o d’arxiu – dels edificis escolars que existien abans de que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enderroquessin el govern LEGÍTIM de la II República.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada