dissabte, 12 de desembre del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ. PERELADA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA

Retratava la façana de l’església parroquial de Perelada, advocada a Sant Martí que apareix documentada des de l’any 1002, en una epístola del papa Silvestre II al bisbe Odó que confirmava diverses possessiones de la Seu de Girona, encara que es probable que existís anteriorment. D'aquest primer període es conserven alguns vestigis, tot i que corresponen a diverses etapes constructives. L'autor Joan Badia Homs ( Palafrugell, 9.05.1941) data el parament entre els segles X i XI, i la finestra i el timpà en els segles XII i XIII.


El campanar és gòtic, dels segles XIV-XV. L'actual aspecte del temple de Sant Martí de Peralada correspon a una reconstrucció realitzada el segle XVIII, encara que l'església existia des de l'època romànica.

La descripció de patrimoni Gencat en diu que l'església de Sant Martí és un edifici de grans dimensions, d'una nau amb capelles laterals, creuer amb cúpula i absis poligonal. La nau és coberta amb volta de llunetes; el mateix tipus de coberta presenten les capelles laterals, el transsepte i la capçalera. La façana té una composició senzilla: una porta modificada de maó, rectangular, amb una fornícula al damunt d'arc de mig punt, i un òcul situat a la part superior. El campanar es troba a la dreta; és de base quadrada, fet amb carreus ben tallats. A la part superior té quatre grans obertures d'arc de mig punt motllurades i merlets de coronament de maó i pedruscall.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada