diumenge, 6 de desembre del 2015

EDIFICI DE L’ANTIC AJUNTAMENT I ESCOLES PÚBLIQUES ROQUETES. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar sistemàticament - ho fèiem fins ara únicament amb els edificis ‘monumentals’- la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

L'ajuntament vell de Roquetes és un edifici de planta baixa i tres pisos d'alçada. A la façana principal destaca la porta d'entrada en forma d'arc triomfal, amb importants motius ornamentals de forma vegetal, amb l'escut de la ciutat, i la data de inauguració als timpans d'aquest

L'edifici de l'Ajuntament és de planta rectangular amb planta baixa i tres pisos, i de coberta a dues vessants. La façana principal té un petit encoixinat en franges horitzontals, tant a la planta baixa com als tres pisos superiors, a més d'austers emmarcaments a les finestres. Destaca principalment, la porta d'entrada en forma d'arc triomfal, amb importants motius ornamentals de forma vegetal, amb l'escut de la ciutat, i la data de inauguració als timpans d'aquest arc. A més, remarcar, el reforçament de l'eix central de simetria amb la banda vertical amb finestres que corre des de la porta fins la cornisa superior. El material emprat és el maó, encara que en certes parts es troba aquest material combinat amb la pedra. L'interior està distribuït en funció de l'espai rectangular per l'escala central.

La construcció original contenia l'Ajuntament, l'Escola Municipal i l'habitatge per als mestres d'aquella. Mantindria de l'Escola fins a la dècada dels anys 30, moment en que fou traslladada al nou edifici, mantenint l'Ajuntament i l'habitatge dels mestres. En els anys vuitanta encara era seu de l'Ajuntament només el primer pis, mentre a la planta baixa tenis les oficines de la Cambra Agrària i del Jutjat, i als pisos segon i tercer combinava habitatges particulars, un magatzem i la sala de reunions de l'Ajuntament.

Ús i funció actual: Centre d'Assistència Primària (CAP). Casal de joves del municipi.


http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/roquetes/antic-ajuntament-de-roquetes

No trobava cap dada de l’arquitecte autor d’aquest edifici sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La recerca dels edificis que aixoplugaven l’educació a Catalunya – sovint contra la voluntat del GOBIERNO Y DEL REY DE ESPAÑA – és una tasca d’extrema dificultat ja que la major de les persones que en podien donar testimoni personal han lliurat l’ànima al Senyor, i/o no és fàcil trobar-se’ls passejant pels carrers. Pels politics del TOTS ELS COLORS, aquest és un tema marginal al que no s’hi pot dedicar ni un segon.

Ens encanta que les entrades de Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista tinguin una gran acceptació, ens agradaria però, que es superes aquesta ‘admiració passiva’ i que des de cada poble, vila i ciutat de Catalunya, ens féssiu arribar imatges – actuals i/o d’arxiu – dels edificis escolars que existien abans de que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enderroquessin el govern LEGÍTIM de la II República.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada