dijous, 17 de desembre del 2015

CAPELLA DE LA MADELEINE DE LA TRIA D’OLOST DE LLUÇANÈS

El Xavier Burcet Darde, publica una fotografia de la capella de Santa Magdalena, documentada des de l’ 1241, de tradició romànica, avui sense culte, de la Tria d’Olost de Lluçanès.


La descripció ens diu; església rural, senzilla, d’una sola nau rectangular i volta d’aresta amb coberta de doble vessant. L’interior és arrebossat, lligat amb calç i pintat. Els murs exteriors són de maçoneria de pedra força regular de tipus mitjà. Les pedres estan ben tallades en filades uniformes, ordenadament disposades a trencajunt a mitja peça.
L’acompanya amb un versos delicats de bon llegir ;

la Tria

de lluny, amb la vesprada daurada… impressiona
atractiva, esvelta, massissa.
de mes aprop es veu mes envellida:
gastada, esquerdada, deixada… oblidada;
i quan estic davant seu,
amb infinites clivelles, el sostre enrunat
i la paret de llevant en terra…es pura ruïna.

Si fa o no fa, com les persones,
de lluny amb bon pentinat, bon vestit i amb un bon sol,
potser impressionen : atractives, esvelta, massissa, sensuals, poderoses
i quan t' hi acostes, sembla mes gran i gastada,
cansada, viscuda, oblidada ;
i quan estic davant seu parlant… potser es ruïna.

la tria,
devia ser preciosa fa molts anys
quan la cuidaven o es cuidava,
ara, es una ruïna ...dels humans.

Avet_blau

Demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin) imatges d’aquesta esglesiola advocada a la Madeleine

Rebia un email del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin), en el que adjunten una imatge de 25-IX-1982 de l ‘interior de la Capella de Santa Magdalena de la Tria, al terme d’Olost, a la comarca natural del Lluçanès, Osona.


L’Afirmació “l’exterior no ha variat gens” , és del tot incorrecta, si com m‘explicava el Xavier Burcet Darde , i acreditaran les seves fotografies l’edifici presenta un evident estat de ruïna.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

 Que la Magdalena    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.                       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada