diumenge, 14 de desembre del 2014

FAR DE SANT SEBASTIÀ. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El retratava des del punt en que un amable conductor d’autocar, que havia pujat fins aquí un pelegrins per escoltar missa a Sant Sebastià, ens retrataria al Josep Olivé Escarré, i a l’Antonio Móra Vergés, amb una bellíssima perspectiva del terme de PalafrugellLlegia a la pàgina 282 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

El far es troba a migdia i a un nivell una mica més baix que el conjunt edificat del santuari de Sant Sebastià. L’edifici s’estructura en diferents cossos d’una sola planta que creen un conjunt rectangular amb un espai central en el qual es dreça la torre de senyals, cilíndrica, coronada per la terrassa en la qual hi ha la cúpula de l’aparell òptic. Conserven externament, llurs estructura original, les ales d’edifici dels costats del nord, sud i ponent; a la darrera i correspon la façana principal amb l’entrada dividida en tres crugies per franges verticals ressaltades; obertures rectangulars i d’arc de mig punt amb marc ressaltat, cornisa motllurada molt prominent i a sota una franja horitzontal que té una inscripció amb grans caràcters en relleu: FARO DE SAN SEBASTIAN. REINADO DE DOÑA ISABEL SEGUNDA- INAUGURADO EN 1857-. Les façanes laterals tenen finestrals d’arc i cornisament.

Es decidia establir el Far en el Pla General de Reformes de costes i ports de l’Estat de l’any 1847. S’inaugurava el dia 1 d’octubre de 1857. La primera font de llum era alimentada amb oli d’oliva. Ha estat objecte de diverses actualitzacions tècniques. El 1924 s’introduí la incandescència per gas de petroli, no fou electrificat fins l’any 1940.

En algunes de obres citades en la bibliografia s’hi consigna que l’autor del projecte de l’edifici del far fou l’enginyer José María FAQUINETO RÓDENAS (Caravaca de la Cruz , Múrcia, 16.9.1827 - ?, 4.12.1888 ) autor també amb V. Martí del far del Cap de Creus. A la darrera obra esmentada hi trobem aquesta informació: “1885-1857. Far de Sant Sebastià, camí fins a Palafrugell, per Josep Aurich Casals i il•luminació, per R.O de 1-X-1857 per Juan de Dios Ramos”

http://www20.gencat.cat/estatics/PalauRobert/RutesCat/pdf/387-Ruta%20del%20dolmen%20de%20Can%20Mina%20dels%20Torrents%20i%20el%20far%20de%20Sant%20Sebastia-Catala.pdf

Ens agradarà tenir noticia del nom propi, els cognoms materns, i els llocs i dates de naixement i traspàs, de tots els tècnics que intervenien en aquesta obra a l’ email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada