dimecres, 31 de desembre del 2014

ESGLÉSIA DEL SAGRAT COR DE VISTABELLA. LA SECUITA. TARRAGONÈS. CATALUNYA

L’Angela Llop retratava l’església del Sagrat Cor de Vistabella, al terme de la Secuita, obra de Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 – Barcelona, 1 de maig del 1949), al que li ho proposaven l’any 1917, i que assumia l’encàrrec malgrat el magre pressupost que el va obligar a fer servir materials de baix cost i materials de recuperació per la decoració, el veïnat va col•laborar de forma entusiasta a traslladar blocs de pedra per a la construcció, que venien alguns des de la rodalia , i altres de Sant Martí de Maldà, a la comarca de l’Urgell.


La descripció tècnica ens diu que és una obra de dimensions reduïdes fet amb materials molt senzills pel reduït pressupost de que es disposava. Exteriorment, el conjunt -fet de volums i formes molt diversos- és rematat per l' esvelt campanar, al qual s'accedeix per una escala, l'últim tram de la qual és exterior. Precedeix l'entrada un pòrtic d'arcs formats per línies rectes. L'estructura global té reminiscències gotitzants, especialment en l'accentuació vertical de les formes. A l'interior, quatre pilars de maó sostenen múltiples arcs en forma de palmera, que donen lloc a un espai de volta única cobert amb gruixos de rajola. Les finestres, d'alabastres, tenen els vidres decorats amb imatges de sants. L'interior està decorat i pintat per Jujol, amb colors molt vius.

El 25 d'abril de 1923, el temple fou beneït per l'arquebisbe Francesc d'Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d'octubre de 1868 - Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943) Vidal i Barraquer, en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern de la II República Española, alguns elements decoratius foren malmesos.

L’any 1975 Tecla Jujol i Gibert, filla del genial arquitecte va fer-ne una curosa restauració.

http://www.arquebisbattarragona.cat/index.php?lang=cat&arxiu=document_banners2013&idnoticia=12852&id=18&id_subfamilia=79

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com la desinformació vers el patrimoni històric i artístic és una eina poderosa en mans dels seculars enemics de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada