dijous, 28 d’agost del 2014

SANT JOAN DEGOLLAT DE CABANABONA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava la façana de l’església parroquial de Cabanabona, advocada a Sant Joan Baptista , situada un xic allunyada del nucli de la població, al costat del cementiri.


Per l'estructura de l'església i també per les dates que s'hi troben s'ha de suposar que fou construïda en dos etapes. Podria ser que en un principi tan sols es feu la nau de l'església, durant l'any 1686, moment en el cens superava les 400 ànimes.

El campanar es va fer amb posterioritat, amb els ‘diners d’Amèrica’; el cens de 1787 recull ja 574, i el de l’any 1857, que serà el sostre demogràfic, que davallarà durant el primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), el segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ), per esfondrar-se exponencialment amb la ‘Democraciola’ – que alguns qualifiquen com tercer feixisme – per tancar l’exercici 2013 amb 97 habitants.

Diu la crònica que fou realitzada amb l'ajuda de tots els veïns que hi havia en aquell moment a Cabanabona, i que en la actualitat son també els veïns els que cuiden i paguen totes les despeses.

Com era allò, ESPAÑA VA BIEN, oi ?. Catalunya dissortadament no.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada