dissabte, 2 d’agost del 2014

ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE DEL PUJOL DE PLANÈS. MONTMAJOR. BERGUEDÀ

El Centre d'Estudis Rubinencs Gcmr, publicava una fotografia d’aquesta església situada al costat de la masia del Pujol de Planès, que es troba a l'extrem de la serra de Querol, entre les rieres de Navel i de l'Hospital.


La descripció tècnica ens diu ; església romànica modificada al segle XVII, la planta original correspon a un edifici d'una sola nau rematada per un creuer i amb tres absis a llevant, els absis, bastits sobre la roca i tot el conjunt de la capçalera és la part més interessant, sobre tot pels jocs de les teulades i l'ornamentació dels absis corresponents al primer romànic: arcuacions cegues i bandes llombardes, a l'absis central hi ha una bonica finestra de doble esqueixada coberta amb un arc de dovelles i coronat per una senzilla arquivolta, els dos absis laterals, més petits, foren realçats durant el segle XVII al ampliar-se i renovar-se l'església; conserven però la seva decoració d'arcuacions i bandes.
La porta romànica devia obrir-se al mateix lloc que l'actual, que porta la data 1621 a la llinda.

Interiorment l’edifici està molt desfigurat, ja que els murs estan recoberts de guix amb pintures; tot i així es pot veure que la nau era coberta amb voltes de pedra de mig punt, amb una cúpula semiesfèrica en la intersecció.

Al segle XVII s'afegiren al conjunt noves dependències, rectoria, sagristia, .. , que desvirtuaren un dels conjunts romànics més interessants de la comarca del Berguedà.

Actualment és sufragània de Sant Sadurní de Montmajor.

1 comentari: