divendres, 29 d’agost del 2014

LA BAUMA MAL DITA ‘ERMITA DE SANT JOANET’ DE SANT MARTÍ DE CANALS. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Miquel Bailac Bonales - ànima del Pallars jussà - retratava una bauma situada al nord-est de Sant Martí de Canals, al nord del Pla de la Torre, a l'extrem nord-occidental dels Feixancs de la Tremor.


Al seu interior - que en el imatge magnifica del Miquel Bailac Bonales, evoca més una cabana de pastor que un lloc d’oració - hi ha una imatge on apareixen dos figures, amb una barba abundosa l’una, i quasi sense pel a la cara l’altra, cadascuna amb un aurèola, que tradicionalment en la iconografia religiosa s’atribueix als sants.


Fa esment d’un article de la wikipedia on se la denomina sant Joanet de Sant Martí de Canals.

Pascual Madoz Ibañez (Pamplona-Iruñea 1806 - Gènova 1870) no l’esmenta en el seu Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar (Madrid, 1845-50)

La wikipedia fa referència també al Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona 1930), que té documentada una Capella de Sant Joan desapareguda a Sant Martí de Canals.

Descartem a priori a Sant Joan Baptista – dit també san Joan Degollat – i l’apòstol Sant Joan, i preguem a qui en sàpiga més que en faci llum sobre la identitat de les imatges de la mal dita ermita de Sant Joanet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada