divendres, 29 d’agost del 2014

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE GARDENY. LLEIDA. CATALUNYA

El Centre d'Estudis Rubinencs Gcmr publicava una belñlissima imatge del conjunt de Gardeny, hom pensa que l'església devia ser bastida entrat el segle XIII en substitució de l' esmentada l'any 1156. És un edifici de planta rectangular, d'una nau coberta amb volta de canó apuntada, que recolza sobre dos arcs torals apuntats, amb capitells de tradició corintia. Té tres portals d'arc de mig punt, el del costat nord decorat amb unes motllures a manera d'arquivoltes seguides. L'església, d'una gran austeritat, segueix fidel a les pautes de l'arquitectura romànica, si bé l'absis poligonal i la presència de contrafors fa que ens hàgin d'inclinar per una cronologia més avançada.


La casa és de planta rectangular i de dos pisos, l'inferior mig soterrat, constituïts per dues grans sales cobertes amb volta de canó apuntat. L'exterior és d'una gran sobrietat, només trencada per escasses obertures, algunes d'elles d'època posterior. Té adossada una torre a l'angle NW

Etimològicament ens trobem davant d’un antropònim, tota vegada que deriva del nom propi germànic Garding (cf. Förstemann Altd. Nb. i, 600).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada