diumenge, 9 de juny del 2013

LA TORRE DE L’AMO DE LA COLÒNIA RIERA. PUIG-REIG. BERGUEDÀ JUSSÀ

Res a veure amb - més enllà de la manca de dades pel que fa al mestre d’obres, arquitecte i/o enginyer autor del projecte – amb l’edifici homònim de :

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/09/la-torre-de-cal-bassacs.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/05/colonies-la-casa-de-lamo-i-la-casa-del.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/08/el-comte-que-mes-que-rei-pensava-ser.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/11/la-torre-nova-de-la-colonia-de-cal-pons.html

La torre de Cal Riera és una edificació de planta rectangular situada al nord-oest de la fàbrica, a un nivell superior del terreny. Disposa de planta baixa més dos pisos i sota coberta.



Esta feta amb murs de pedra sense arrebossar i carreus a les cantonades. Les obertures són rectangulars disposades de manera regular a les façanes, són fetes amb llindes i brancalls de ceràmica decorades amb formes d'arcs conopials i, en alguns casos, amb baranes d'estil clàssic amb balustres. Té també balcons metàl•lics a les obertures centrals i ocults a la planta sota coberta. La coberta és a dues aigües de teula àrab.

Cal Riera esdevingué, sobretot durant els anys cinquanta i seixanta, una de les colònies del Berguedà on arribaren més treballadors vinguts de diferents punts d'Espanya, especialment d'Andalusia, Extremadura, Múrcia o Castella, corroboràvem la certesa d’aquesta dada en la nostra visita en la que ens calia enraonar en llengua castellana per fer-nos entendre. Em pregunto, per quina raó l’església té l’advocació de la Mare de Déu de Montserrat ?.

Sou pregats d’ajudar-nos a recuperar la memòria històrica a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada