dimarts, 11 de juny del 2013

SANT JOAN DE CARRATALÀ. AITONA. EL SEGRIÀ

Rebia de l’Enric Sànchez-Cid un breu sobre la seva estada per la ‘terra ferma’, aquí parlar en català és el més normal, malgrat la proximitat física dels que en diuen LAPAO. 

En explica que després de sortir d’Aitona pel sud, apareix el trencall a mà dreta que mena a la Cova del Pare Palau i, a prop, a l’ermita de Sant Joan de Carratalà.

Carratalà vol dir fortalesa on hi ha un nucli habitat annex i això es constata en les restes de la fortificació que trobem al cim del tossal proper a l’actual capella de Sant Joan de Carratalà.

Les restes d’un castell consistents en els basaments de la muralla i de cases dins d’aquest recinte, van patir alteracions degut a la construcció d’algunes trinxeres durant la darrera guerra civil del 1936-1939. Estem davant d’un hisn o castell musulmà.



L’església de Sant Joan de Carratalà fou aixecada probablement sobre els basaments d’una antiga mesquita pertanyent a aquest primer nucli habitat del castell andalusí. De tota manera la primera cita documental no la trobem fins l’any 1168 quan ja es situen en aquesta zona els nous repobladors cristians.


És un temple d’una única nau capçada a llevant per un absis semicircular sense decoració exterior i amb una finestra a l’absis desplaçada de l’eix de simetria, fet molt poc habitual en aquest tipus de temples. A la banda sud té adossada una petita capella de planta rectangular. La única decoració significativa és el ràfec de la teulada amb una motllura bisellada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada