dilluns, 4 de juny del 2012

SANT SIMPLICI. TERME DE SANTA EULÀLÌA DE RONÇANA


Històricament els representants de la baronia de Montbui , es van trobar sempre a Santa Eulàlia, coneguda avui com ‘ de Ronçana’ - probablement del llatí Aurentiāna, derivat del nom personal Aurentius. En un document de l'any 1060 apareix anomenada la «parochie sancte eulalie de oroncana», es defensa també la possible presència en les aigües de riu Tenes de llavors d’or, vindria per tant d’aureus-a les trobades es feien primer sota les alzines de can Burguès, i des del segle XVIII en una casa del comú, que hom situa al costat de la capella de Sant Simplici , que tenim documentada des del segle XIII

M’arribava fins el petit parc – rebentat ara com quasi tot el Vallès per la ferida mortal d’una conducció de gas que no vol ningú - ; la tipologia de Sant Simplici respon al esquema d’una edificació romànica, no en tenim però , cap dada documental anterior al segle XVI, en què apareix a les visites pastorals. Hom pensa que en aquest segle deuria haver estat reedificada com ens ho indica la data del 1568 de la portada, conservant la seva estructura romànica. És possible que part de la decoració interior, que quasi no es conserva, sigui del segle XVIII, com ho indica la data del presbiteri de l'any 1727.


La façana té un campanar d'espadanya d'un sol arc, un petit ull de bou, i la porta quadrada amb bossellets i permòdols a l'arquitrau. Al damunt té una petxina de baix relleu com a frontó i la inscripció de 1568. La capella disposa d’un sostre propi i separat del de l’edifici annex, com es fa visible des de la distància.


La que fou ‘casa del comú’, serà posteriorment una masia on vivia l'ermità, i encara servirà d'escola fins que el creixement urbà de Santa Eulàlia demandi més i millors instal•lacions.


Llegim respecte de l’absis semicircular : cobert amb volta de mitja taronja amb dos trams: un de volta rebaixada i un altre d'enteixinat senzill a doble vessant, que es troba actualment en estat ruïnós. A la banda esquerra de la capçalera hi ha un nínxol amb decoracions florals i la data de 1730, probablement dedicat a Sant Jaume apòstol.

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/03/sant-simplici-lloc-de-trobada-de-la.html

Santa Eulàlia de Ronçana i els seus encontorns conserven encara molts testimonis històrics del passat. Dissortadament però, des del mitjans de comunicació, i des de les instàncies politiques , no s’hi ha donat fins al dia d’avui el ressò mediàtic que caldria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada