dissabte, 2 de juny del 2012

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA PURÍSSIMA CONCEPCIÓ

Em feia mal el cor quan veia l’eixam de fils que – deliberadament – enlletgeixen la façana neoromànica d’aquesta església que començava a aixecar-se l’any 1879 en terrenys encara del terme de Sant Pere de Terrassa, que desapareix l'1 de juliol de 1904 – a Catalunya aquest mes d’estiu, almenys en qüestions politiques, no acostuma a portar res de bo - per decret reial.


El cost fou de139.569 pessetes [838,83 € ] , i l’Ajuntament de l’època – catòlic, apostòlic i romà – va fer una aportació de 75.000 pessetes [ 450,76 € ].

Fou beneïda el 31 de juliol de 1885. En el campanar, erigit el 1868, s'hi col•locaren les campanes de Sant Pau de Riusec. Van col•laborar en les tasques d’embelliment i ornat, Camil Fàbregas i Dalmau (escultor) i Antoni Vila i Arrufat (pintor).

L’edifici resultant és una esplèndida nau de 270 metres quadrats, amb una alçada de 16'70 metres a la que donen deu capelles. L'arc del presbiteri és de 15 metres. Hi ha vuit arcs torals, sis dels quals formen la volta de canó de l'església i dos al presbiteri.

El campanar, de planta quadrada, és de senzilla factura neoclàssica, amb cúpula vuitavada de ceràmica.

A Sabadell li escauen les paraules del Poema de Mío Cid :

"¡Qué buen vasallo sería si tuviese buen señor!"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada