divendres, 4 de desembre del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANDREU DE VALLGORGUINA. VALLÈS ORIENTAL.

Retratava al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 )  davant  l’església parroquial de Vallgorguina, advocada a Sant Andreu, la descripció de patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de paredat, uns grans matxons sostenen la volta i divideixen les capelles. L'absis és quadrat. La portada és d'arc de mig punt rebaixat senzill. Sobre l'arc hi ha una fornícula amb la imatge de Sant Andreu i al capdamunt un ull de bou. La façana està arrebossada i emblanquinada. El campanar té dos cossos, el cos inferior és quadrat, amb finestres espitllerades. El cos superior té unes arestes amb xamfrans com si fos un octògon i quatre buits. L'exterior és d'una sola nau amb el presbiteri.



A l'interior del temple hi a sis capelles laterals i l'altar del Sant Patró. Hi destaca la pila baptismal, obra del segle XVI, i que probablement prové de l'església antiga.


El temple actual de Sant Andreu de Vallgorguina és del segle XIX. El bisbe Josep Climent i Avinent (Castelló de la Plana, 1706 - 1781) t, en la visita del 21 de juliol de 1771 es queixava de l'estat del temple primitiu. Es va començar, doncs, la seva nova construcció els primers anys del segle XIX. No trobava cap dada de qui en va ser el mestre d’obres i/o l’arquitecte, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L'antiga església va quedar com a capella del cementiri, de manera que les seves ruïnes ara es coneixen com el "cementiri vell".

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email  castellardiari@gmail.com,  coneixercatalunya@gmail.com

Dissortadament no s’atura  la "monotonia criminal que alhora que contínua,  fa que en un exercici de sadisme,  bona part dels mitjans de comunicació audiovisuals, recullin les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"

Ah!, només te dret a defensar-se Israel, que com recordava l ’ António Manuel de Oliveira Guterres (Lisboa, 30 d’abril de 1949), també té, i des de fa molt anys , el dret d’ofendre als Palestins 

Les mares palestines que veuen morir els seus fills com a conseqüència dels atacs israelians, de fam, de desatenció sanitària, …, i els infants assassinats, son veritables sants.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

Que  Sant Pere  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada