divendres, 4 de desembre de 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANDREU DE VALLGORGUINA. VALLÈS ORIENTAL.

Retratava l’església parroquial de Vallgorguina, advocada a Sant Andreu, la descripció de patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de paredat, uns grans matxons sostenen la volta i divideixen les capelles. L'absis és quadrat. La portada és d'arc de mig punt rebaixat senzill. Sobre l'arc hi ha una fornícula amb la imatge de Sant Andreu i al capdamunt un ull de bou. La façana està arrebossada i emblanquinada. El campanar té dos cossos, el cos inferior és quadrat, amb finestres espitllerades. El cos superior té unes arestes amb xamfrans com si fos un octògon i quatre buits. L'exterior és d'una sola nau amb el presbiteri.


El temple actual de Sant Andreu de Vallgorguina és del segle XIX. El bisbe Josep Climent i Avinent (Castelló de la Plana, 1706 - 1781) t, en la visita del 21 de juliol de 1771 es queixava de l'estat del temple primitiu. Es va començar, doncs, la seva nova construcció els primers anys del segle XIX. No trobava cap dada de qui en va ser el mestre d’obres i/o l’arquitecte, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L'antiga església va quedar com a capella del cementiri, de manera que les seves ruïnes ara es coneixen com el "cementiri vell".

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada