dijous, 10 de desembre de 2015

ESCOLES UNITÀRIES / AJUNTAMENT. BEUDA. LA GARROTXA. GIRONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar sistemàticament - ho fèiem fins ara únicament amb els edificis ‘monumentals’- la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Llegia a : http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=escoles&adreca=&poblacio=&page=7&pos=65

A l'Alta Garrotxa, a finals del s. XIX, hi havia onze escoles laiques (totes tancades entre 1968 i 1973). Aquestes eren les de Beget i Rocabruna (al terme de Beget), les d'Oix, Sant Miquel de Pera i Talaixà (al terme d'Oix), tres a Capsec i una a la Vall de Bac (a l'antic municipi de Capsec), les de Lliurona i Bassegona (a l'antic municipi de Bassegoda), la de Beuda, i les de Sales de Llierca i Albanyà. En cap cas es tractava d'escoles ubicades en edificis fets ex professo, sinó tot el contrari, locals habilitats en cases del poble o cases de pagès.

"Durant la segona república es varen fer diferents projectes per aixecar edificis nous pensats per a l'ensenyament en diferents punts de l'Alta Garrotxa que dissortadament no van arribar a construir-se. A finals del franquisme, anys seixanta, es tornaren a projectar i es realitzaren en alguns pobles com són Albanyà, Beuda i Oix" (Clarà 2003, p.17). D'aquesta afirmació es desprèn que els plànols signats a Banyoles el 7-10-1932 per l'arquitecte d'aquesta ciutat Francesc Figueras i de Ameller (Banyoles, 1902-1992), no deurien arribar a materialitzar-se. Ratifica aquesta idea l'exposició que fa Clarà referint-se al cas de Beuda "En arribar l'any 1931 hi ha la necessitat de fer unes escoles noves (...) L'any següent fan un ple per aprovar els plànols de l'edifici escola. Malauradament aquesta no es va dur a terme" (Clarà 2003, p.21-22).

L'any 1968 es tanca l'escola de Beuda. L'edifici que l'acollia (no construit expressament) ara acull l'Ajuntament, mentre que el CEIP de Lliurona està (any 2004) en un edifici prefabricat al Nucli d'Espinau - Beuda


Quan a la descripció tècnica trobava ; edifici de planta baixa amb coberta a doble vessant. La façana que dóna a la plaça major, de pedra, presenta tres grans finestrals rectangulars i una porta d'arc de mig punt.


Està clar que el feixisme no tenia – ni té avui tampoc – cap interès en facilitar l’accés a l’educació; cal recordar que la seva tesis es fonamenta en l’existència d’unes elits que ‘condueixen’ l’existència de la comunitat.

La recerca dels edificis que aixoplugaven l’educació a Catalunya – sovint contra la voluntat del GOBIERNO Y DEL REY DE ESPAÑA – és una tasca d’extrema dificultat ja que la major de les persones que en podien donar testimoni personal han lliurat l’ànima al Senyor, i/o no és fàcil trobar-se’ls passejant pels carrers. Pels politics del TOTS ELS COLORS, aquest és un tema marginal al que no s’hi pot dedicar ni un segon.

Ens encanta que les entrades de Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista tinguin una gran acceptació, ens agradaria però, que es superes aquesta ‘admiració passiva’ i que des de cada poble, vila i ciutat de Catalunya, ens féssiu arribar imatges – actuals i/o d’arxiu – dels edificis escolars que existien abans de que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enderroquessin el govern LEGÍTIM de la II República.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada