dilluns, 14 de desembre del 2015

ESGLÉSIA DE L’ANTIC CONVENT DE SANT DOMÈNEC. CASTELLÓ D’EMPURIES. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA

Retratava la façana de la que fou església del Convent de Sant Domènec, que aixoplugà avui dependencies municipals, la descripció de patrimoni Gencat en diu que està tota bastida amb carreus de pedra ben escairats, amb una gran portalada amb llinda de pedra i dos frontons trencats sobreposats i emmarcant una fornícula flanquejada per pilastres estriades amb capitells corintis. El frontó superior està decorat amb motius propis de l'ordre dels dominics. A la part superior, una gran obertura quadrada emmarcada per una gran motllura, a mode de rosassa.


L'església barroca de transició al neoclassicisme , està datada l'any 1701, I és un edifici de planta rectangular que estava dividit en tres naus separades per pilars, amb capelles laterals cobertes amb voltes d'aresta. El creuer està cobert amb cúpula semiesfèrica recolzada en petxines. La zona del presbiteri està formada per un absis cobert amb volta de quart de cercle i un transsepte cobert amb voltes de creueria i nervis sustentats sobre mènsules. Aquestes estructures podrien correspondre a les restes de la primitiva església del palau comtal.

No trobava enlloc l’advocació que tenia, ho preguntaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )

En època de vaques grasses tots els ajuntaments es van carregar de patrimoni – que potser en altre cas s’hauria perdut - , el fet però, és que avui les despeses de manteniment cal descomptar-les de les partides pressupostaries de caràcter social. La disjuntiva és dolorosament clara, mantenir pedres, o mantenir famílies i persones.

Rebia des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) unes fotografies fetes el 8-VIII-1990 pel Josep Sansalvador Castellet, que em confirma alhora que l’església tenia l'advocació de Sant Domènec.



Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada