dimarts, 1 de desembre del 2015

CAL GENER. LES PECES. ALBINYANA, PENEDÈS JUSSÀ

Cal Gener és un casal de grans dimensions construït durant els segles XVI-XVII, i amb importants reformes en el segle XVIII. El més destacat són els esgrafiats de la façana, del segle XVIII, en blanc sobre el color fosc de la façana.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; casa de grans dimensions, situada a la part alta del poble. Consta de tres plantes. Els baixos són compostos per una porta d'entrada dovellada amb arc de mig punt i tallada en part, per un potent contrafort. La planta noble presenta un rellotge de sol (de construcció posterior), dues finestres amb base i dos balcons en barana de ferro forjat i amb la següent inscripció a la llinda: 1778. A l'última planta hi veiem les golfes, les quals presenta unes petites finestres d'arc de mig punt dovellat fet de maó i amb una línea d'impostes molt marcada. Tota la façana és decorada amb esgrafiats. Els baixos i les golfes presenten motius geomètrics. La planta noble té una sèrie de columnes que la divideixen en tres parts, on hi podem veure un dels propietàries de la casa, la seva muller amb la seva filla (vestits de l'època) i un personatge mitològic. També són decorades cadascuna de les llindes de les quatre obertures amb un element diferent (el sol, la lluna, una estrella i els vents).

Antigament era rodejada per dues eres, en una d'elles hi havia "la pallissa dels pobres" (propietat també dels Gener) on es refugiaven i pernoctaven els pobres de la rodalia. La casa serví com a hospital en la Guerra Civil. Els Geners eren uns grans propietaris de Les Peces que construïren la seva casa senyorial a la part alta del poble. Posteriorment es repartiren les propietats entre els diferents fills, i els hereus es van vendre la casa.

Cap dada del mestre d’obres autor de la darrera reforma, i tampoc de l’esgrafiador, sou pregats de fer-nos saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com les dades d’ambdós artistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada