dilluns, 7 d’abril de 2014

LA RECTORIA DE GANDESA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

No teníem dades, m’explicava el Joan Serra Saún, de l’arquitecte que refeia per encàrrec de "Regiones Devastadas" aquest edifici sobre una anterior construcció medieval com es pot comprovar als carreus de la seva base i la situació dins el casc antic, també en una de les portes hi ha l'escut d'armes dels Garret, que prova l'anterior construcció, que fou almenys del 1499 (segle XV), data en que Esteve Garret ocupà el càrrec del rector de Gandesa, després seria President de la Generalitat al 1515-12. ("Llinatges Tortosins": Manuel Beguer)


La descripció tècnica ens diu , edifici de tres plantes amb dues portes d'accés, cornises separant les plantes, finestres petites al primer pas i balcons i sobre l'eix d'una de les portes. El pis superior, de galeria correguda, està interromput per un dels balcons. Ràfec esglaonat i coberta de teula. Balcó a l'angle de l'edifici amb mitja fornícula sobre trompa, aquesta forma és la reproducció del que es va fer, amb motiu dels parlaments efectuats, per Sant Vicenç Ferrer (València, 1350 - Gwened, Bretanya, 1419) , que com a mínim va estar tres vegades a Gandesa, i que feia les seves dissertacions de caràcter polític (Compromís de Casp) fora de l’església, aprofitant l’espai de la plaça, com era costum fer-ho en no tractar-se de cap sermó o homilia.

Les cases veïnes que tenien aquestes característiques nobles eren conegudes com; Casa Eufrasi, Cal Po, Ca la Vila Vella, el Palau de casa Timbales, Cal Toto, Casa Liori, Cal Gregori, Cal Cerer, Cal Cervelló, Cal Negret,...

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada