dissabte, 12 d’abril del 2014

LA MAL DITA ‘RECTORIA VELLA’ DE SANT CELONI. VALLÈS ORIENTAL. MONTSENY JUSSÀ

Coincidíem amb l’obertura de l’exposició ‘Docents’ en la nostra visita a la Rectoria Vella :
http://www.santceloni.cat/fitxa.php?id=12360


magnífic exemple de gòtic civil, té la planta rectangular, amb planta baixa, un pis i golfa, aquesta té una galeria amb finestres d'arc de mig punt. La coberta és a quatre vessants amb un ràfec que corona les façanes. La façana principal té un arc de mig punt i a sobre hi ha una finestra de tipus gòtic amb ornaments de pedra. A l'interior, a la planta baixa hi ha un pati central amb una galeria al primer pis. A la galeria hi ha unes pintures murals representant un professor portant la verge de Montserrat realitzada per Jaume Valls entre els anys 1909 i 1936.A un finestral també es pot observar la pintura de la Verge de Montserrat.


Ferrer Despujol, rector de Sant Martí de Pertegàs aproximadament entre 1413 i 1432 va fer construir el casal, així ho fan pensar els símbols heràldics que hi ha en algunes mènsules de pedra de la sala d'actes, que representen el mont florit, un pujol coronat amb una flor de lis, emblema de la família Despujol.

L'any 1850 el rector i la comunitat de preveres es van traslladar a la nova rectoria, un edifici adossat a l'església parroquial actual.

S’inicia la decadència de la vella rectoria fins que cap a l'any 1910 la comprà Mn. Josep Bové, que començà la seva restauració com a colònia d'estiueig, en aquesta època moltes famílies barcelonines venien a passar l'estiu a la Rectoria Vella, com la del decorador Jaume Valls. Aleshores es pintà el trasllat de la Mare de Déu de Montserrat, s'enjardinà l'entorn i s'hi construïren dues torres.

L’any 1951 la Rectoria Vella passà a ser propietat dels germans de La Salle de la Bonanova, que la utilitzaren com a casa de colònies fins que el 1975 l'adquirí l'Ajuntament.

Joaquim de Ros i de Ramis dirigí la primera restauració de 1982, que afectà les façanes i coberta, la resta de l'edifici es rehabilità mitjançant una escola taller entre 1988 i 1992, d'acord amb el projecte de l'arquitecte Agustí Portales Pons.

Actualment la Rectoria Vella és la seu de l'Àrea de Cultura. A la planta baixa s'hi fan exposicions temporals i al primer pis hi ha el Centre de Documentació de Sant Celoni i del Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada