dimarts, 22 d’abril de 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT SADURNÍ D’OSORMORT. OSONA

Retratava al Josep Olivé Escarré darrera l’església parroquial de Sant Sadurní d’Osormort , la descripció ens diu ; edifici de nau única de volta de canó capçada per un absis semicircular i una finestra de doble esqueixada. Una arcada separa la nau del cor. El portal està obert sota la torre del campanar, de planta quadrada amb finestres geminades, reconstruït el segle XV, després de la destrucció per un terratrèmol .


Al segle XVII s'hi afegiren les capelles laterals que convertiren el temple en una edificació de planta de creu llatina, als anys seixanta del segle XZX es va enderrocar la sagristia i la capella de migdia.

Al costa esquerre de la nau hi ha una capella coberta amb volta de creueria. Els murs exteriors estan decorats amb un fris d'arcuacions cegues més bandes llombardes a l'absis. A l'interior de l'església, al mur de migdia, hi ha dos fragments de l'antiga ara d'altar, avui substituïda per una altra de facció moderna. Degut al desgast, les inscripcions són gairebé il•legibles: ... PREBERE BOFILL / ... I SACERDOT IM / ... EDA SACERDOT ALE /GUILLEM AMB EL SEU FILL LLIO / SANCIUS / LUBMILLA / ... LEVITA. Pertanyen a l'ara romànica del segle XI, que es degué instal•lar a l'església al moment de la seva consagració. Prop de les restes de l'altar hi ha un baptisteri amb pintures de Llucià Costa – ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de les dates i llocs , de naixement i traspàs, i del cognom matern -i arquivoltes de l’ arquitecte Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Província de Barcelona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966 )

En el mateix sentit de la marxa, hi veureu l’edifici de l’Ajuntament, dels que també ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada