El Xavier Burcet Darde retratava aquesta capella d'una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil lleugerament apuntat, amb absis de punt rodó, que presideix el veïnat al que dona nom l’antiga casa de Peradalta.
http://www.llemena.com/content/can-peradalta-pla-de-sant-joan-de-sant-mart%C3%AD-de-ll%C3%A9mena-giron%C3%A8s
La minsa descripció de Sant Joan ens diu que la façana principal presenta espitlleres, i l’'accés es fa a través d'una porta semidovellada de pedra amb un teuladet a dues aigües al damunt.
El campanar d'espadanya de dos arcs es produeix a la cara curta de la nau, contrària a l'absis.
A l'absis s'obren dues finestres, la central de doble esqueixada, i cap al sud una altra, d'una sola esqueixada aparedada, a la façana oest n'hi ha una quarta, totalment transformada.
No figura en la relació de centres de culte ( catòlics ) actius a Sant Martí de Llémena :
http://webspobles.ddgi.cat/sites/sant_marti_de_llemena/Pages_LeftMenu/centresculte.aspx
Per tota referència trobava : romànic, segle XII; ha plogut molt a la Vall de Llémena, de quin topònim, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) defensa – i jo corroboro - la seva procedència cèltica, de DALO LEMANA [ la Vall dels oms ], amb la romanització es farà la translació de cèltic DALO – vall, al VALLIS llatí. Ens agradarà tenir noticia dels avatars històrics d’aquesta Capella de Sant Joan, a l’email coneixercatalunya@gmail.com .
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada