dilluns, 6 de maig del 2024

SANT JOAN BAPTISTA DE PERADALTA. PLA DE SANT JOAN. SANT MARTÍ DE LLÉMENA. EL GIRONÈS

 

La Carme Germà, publica una bellíssima fotografia de l’ermita de Peradalta - Pla de Sant Joan.Sant Martí de Llémena (Gironès), advocada a Sant Joan Baptista.Patrimoni Gencat en diu ; edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil lleugerament apuntat, amb absis de punt rodó. La façana principal presenta espitlleres. L'accés es fa a través d'una porta semidovellada de pedra amb un teuladet a dues aigües al damunt.

El campanar d'espadanya de dos arcs es produeix a la cara curta de la nau, contrària a l'absis.

A l'absis s'obren dues finestres, la central de doble esqueixada, i cap al sud una altra, d'una sola esqueixada aparedada, a la façana oest n'hi ha una quarta, totalment transformada.

L’enciclopèdia amplia un xic més la informació:

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-joan-del-pla-sant-marti-de-llemena

https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/04/goigs-sant-joan-baptista-ermita-de-sant.html

https://www.todocoleccion.net/arte-religioso/goigs-sant-joan-baptista-pla-sant-joan-llora-tip-carreras-1961~x309753148

Que Sant Joan Baptista   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels gironins, Kurds,  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... pagesos, ramaders, pescadors, ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada