dilluns, 27 de maig del 2024

ESGLÉSIA VELLA DE VILA-ROBAU, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT ANDREU. VENTALLÓ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

La Josefina Casadesús Bascompte,  publica una fotografia de la façana de l’Antiga església de Sant Andreu  i de la  rectoria de  Vilarrobau , veïnat de Ventalló a l' Empordà sobirà  ,  en desús i tancada amb unes pintures a dins que estan desapareixent .....i no es pot visitar ..


Al  COAC de Girona diuen; edifici construït en època romànica (restes del segle X) amb afegits posteriors durant el segles XVI-XVII (capelles laterals, coberta, etc.)

L'actual església vella de Sant Andreu, havia estat l'església parroquial de Vila-robau fins a la construcció d'un nou temple, en el segle XVIII, al que fou traslladada l'advocació de Sant Andreu .

Actualment està sense culte i és propietat particular.

Petit edifici entre mitgeres que presenta planta de nau única amb absis semicircular allargat, en pla de ferradura. La volta de la nau és de canó i seguida, l'arc triomfal, de mig punt i fet amb dovelles ben tallades degué ser reformat posteriorment a la construcció de l'església. A la nau s'hi obriren dues capelles laterals, possiblement al segle XVI. Els arcs d'aquestes capelles, rebaixats, conserven pintures murals (s. XVIII). En el mur de la capçalera hi ha restes de pintura mural romànica. A la banda de migdia de la finestra es veu la part inferior de dos personatges, sota de l'obertura s'esdevina una franja amb motius geomètrics. El parament d'aquest edifici consta de còdols de riu de petita mida, només escapçats i sense treballar

La portalada principal és d'un sol arc, ultrapassat, que s'inicia en banquetes (els muntants estrenyen l'obertura). Més amunt hi ha una petita finestra d'un sol biaix. Al mur meridional de la nau s'hi afegeix l'antiga rectoria. El mur septentrional no posseeix obertures. L'absis només deixa veure la part central, degut a les construccions modernes que hi ha a cada costat. La finestra que s'hi obre ha estat molt modificada. El mur de capçalera de la nau forma dos pronunciats vessants i s'enlaira considerablement per sobre de les cobertes de la nau i de l'absis. Hi ha un senzill i primitiu campanar de cadireta, d'un sol arc passat de radi que va ser afegit posteriorment a la construcció original.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/20401

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/08/goigs-sant-andreu-vila-robau-ventallo.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada