dijous, 22 de juliol de 2021

CASTELLÀS DEL CANTÓ. NOVES DE SEGRE. LES VALLS D’AGUILAR. L’URGELL SOBIRÀ

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En aquesta ocasió pública una fotografia de Castellàs, poble del municipi de les Valls d’Aguilar , l’Urgell sobirà, drenat pel riu de Castellàs; antic municipi del Pallars Sobirà, annexat el 1972 al de les Valls d’Aguilar (Alt Urgell).
L’antic terme municipal pertanyia a la conca del Segre, del qual és afluent el riu de Castellàs ; neix dins el terme de Baén, sota Sant Sebastià de Buseu, i, després de rebre per l’esquerra els rius de Solans i de Guils, desguassa aigua avall d’Espaén, al riu de la Guàrdia.


El territori, de composició carbonífera i molt trencat, arriba al nord fins al coll del Cantó. Hi predominen els erms i la vegetació arbustiva amb alguns claps de pins al sector NE.


 El poble situat a 1301 metres  d’altitud, és a l’esquerra del riu de Castellàs; l’església parroquial , romànica,   és dedicada a Santa Maria, en depenen les de Biscarbó, Espaén i Trejuvell.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=30390 


  En el mateix poble es conserva la casa senyorial de Servós , on hi ha la capella de Sant Joan Evangelista.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=36741

 

Pertangué al vescomtat de Castellbò.


 Dins l’antic terme hi ha, a més, els pobles de Junyent i Biscarbó i les antigues quadres i caseries de Mesons i de la Torre.


El decret de divisió territorial del 1936 adscrigué Castellàs a la comarca del Pallars Sobirà.


 En perdre la independència municipal, l’any 1972, fou annexat a Noves de Segre, fet pel qual hom l’incorporà (1988) a l’ Urgell Sobirà,  en la nova divisió territorial establerta per la Generalitat de Catalunya.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada