dijous, 22 de juliol del 2021

CA L’ARTUSA. TIANA. EL MARESME

 

El Josep Toffoli, publica una fotografia de ca  l'Artusa , a la pàgina Tiana, Recuperant laHistòria
Edifici projectat el 1906 per l’arquitecte Ramon M. Riudor i Capella (Barcelona, 26 de juliol de 1867 – Tiana, 20 d'abril de 1938)  que va ser propietat de Montserrat Coma, esposa del constructor Pere Artusa


El Mapa de Patrimoni, ens diu ; casa de planta baixa, pis i golfes que destaca per la seva decoració, que es podria considerar modernista, especialment per l'ús de la línia sinuosa defuig de tota angulositat i de la línia recta. Així doncs és interessant la forma ondulada que adopta cadascuna de les quatre façanes en el seu coronament i els guardapols que al damunt de les obertures també segueixen la mateixa tònica general.


Cal fer notar la tribuna que presideix la façana a la part central i que dóna relleu a les línies corbes del conjunt.


Les petites obertures de ventilació de les golfes estan decorades exteriorment amb motius vegetals que les envolten. L'habitatge de Ca l'Artusa , un exemple d'arquitectura modernista , és un edifici residencial de planta baixa, pis i golfes. L'element més destacat del seu modernisme és la utilització de les línies sinuoses tan en el coronament de l'edifici com en el de les seves obertures. A la planta baixa dues finestres flanquegen la porta d'entrada.


Al pis superior l'estructura es repeteix,  en aquest cas però,  l'entrada ha estat substituïda per una tribuna. A les golfes les petites obertures, romboïdals a les bandes i rectangular la del mig, es troben emmarcades per decoració escultòrica de tipus floral. L'esquema de la façana principal es repeteix també als laterals encara que potser una mica més senzill.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada