divendres, 2 de juliol del 2021

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DEL PILAR DE CANOSA. OLIOLA. LA NOGUERA

 

El sostre demogràfic d’Oliola s’assolia el cens de 1857 amb 999 ànimes, i es tancava l’any 2020 amb una població de dret de 203 habitants. La superfície del municipi es de  86,3 km² , aquesta sangria del 79,68%, és una mostra fefaent de la pèssima gestió de la “ cosa pública” al REINO DE ESPAÑA.


Ens aturàvem el Pere Albert Carreño, i l'Antonio Mora Vergés, a retratar la capella del Pilar de Canosa, l’enciclopèdia fa referència  al  despoblat de Canosa , situat entre Claret i Coscó.






Patrimoni Gencat en relació a la capella de la Marededéu del Pilar ens diu;  construcció realitzada amb pedra de carreu de planta rectangular, tan sols té una nau i al costat s'hi obre el cementiri.


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22265


A la façana hi ha la porta d'accés amb arc de mig punt i adovellada, més amunt un petita finestra i entre la porta i la finestra hi ha un escut, probablement de la família que va fundar la capella del Pilar.  En demanarem informació al Pere Francesc Puigderrajols Jarque, membre de la Institució Catalana de Genealogia  i Heràldica . Secció d'heràldica 

                                                      



A la part superior hi trobem un ull de bou i corona la façana una espadanya. La teulada és de doble vessant.


Remata tota la capella una petita cornisa decorada.

 

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/04/esglesia-de-la-mare-de-deu-del-pilar-de.html


La capella de la Marededéu del Pilar, i la casa – magnifica – de la Canosa, son l’excepció de la norma, en aquesta terra, objecte de tota mena d’espolis , i del tot  oblidada pels poders públics.



Reiterava a la Marededéu del Pilar,  la pregaria que havia fet davant del runam de Santa Magdalena  a Maravella, i encara abans a la capella de  la Marededéu del Carme de Claret, en la       que demanava a l’Altíssim que no deixes sense sanció als responsables de tanta desolació. 


Maleïts !!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada