dimecres, 13 de maig del 2020

TORRE RAMON MAURI ARNALOT . LA POBLA DE SEGUR. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA


El Raul Pastó Ceballos retratava la Torre Mauri, a la Pobla de Segur, al Pallars jussà, construïda a començaments del segle XX (les obres acabaren l’any 1907) per un prohom pobletà: Ramon Mauri Arnalot (1851-1928).


Aquest fou un mestre d’obres que va fer fortuna a Madrid, on va construir edificis per a l’alta societat (per exemple, va reformar el palau del comte de Romanones) i per empreses com el Banco de Bilbao, Credit Lyonnais o el diari ABC. Quan va tornar a Catalunya va emprendre la construcció d’una casa i altres edificis (cotxeres, un molí d’oli, etc.) en una finca que havia adquirit a les afores de La Pobla.

Tot el conjunt està presidit per la casa principal, concebuda amb reminiscències de fortalesa, amb una torre (que en una imatge del fons Salvany apareix amb una mena de coberta ceràmica, avui desapareguda) i amb tot el perímetre emmerletat, mentre les obertures repeteixen la fórmula de l’arc de mig punt romànic.


Per la decoració de la casa va comptar amb el mosaista Lluís Bru Salelles(Ondara, la Marina Alta, País Valencià, 1868 – Barcelona, 1952), artífex dels mosaics del Palau de la Música, i que va donar forma a un dels elements més característics de l’edifici principal que era la casa del propietari i que avui és la seu de l’Ajuntament.

D’aquesta manera, en els timpans de les obertures o als merlets que recorren la cornisa superior, el trencadís de colors dóna forma als elements emblemàtics que havien de definir la identitat del seu promotor, Ramon Mauri. Les seves inicials s’entrellacen constantment.

http://www.xtec.cat/crp-pallarsjussa/materials/itinerari.pdf

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/07/la-torre-ramon-mauri-arnalot-de-la.html

http://blogs.descobrir.cat/pedresvistes/2014/03/18/modernisme-de-muntanya-la-casa-mauri-a-la-pobla-de-segur/

Que la Mare de Déu de la Ribera, excelsa Patrona de la Pobla de Segur, intercedeix davant l’Altíssim per TOTS nosaltres en aquest tràngol terrible al que ens ha abocat l’estultícia, la supèrbia i la infinita corrupció de les elits del REINO DE ESPAÑA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada