dimarts, 12 de maig del 2020

CAN ROVIRA. SANT FOST DE CAMPSENTELLES. EL VALLÈS ORIENTAL.

El Crisant Palau, ànima de la pàgina Fotos antigues Del Vallés Oriental , al que no conec personalment encara, i amb qui tinc però moltes afinitats, publica fotografies de diferents èpoques de Can Rovira, al terme de Sant Fost de Campsentelles, a la comarca del Vallès Oriental.
Reprodueixo de : http://canroviraa.blogspot.com/


Can Rovira era coneguda abans del segle XV com Mas Guardiola .

L'any 1460 el propietari i masover , Francesc Rovira , conreava 100 jornals d’extensió de terra i tenia possessió del Mas Albareda , actualment derruït i deshabitat.

Pagava a la casa de Mogoda , dues quartes d'ordi , mig quartet de formen i tres jornals d'home.

El 1551 Antic Rovira , firmà amb Montalegre un acte de nou establiment ja que conreava terres del Mas Mirambell , un mas deshabitat

El 1620 Francesc Rovira , propietari , declarava que a més de la seva propietat , Can Rovira , i els altres dos masos que conreava , Mas Albereda i Mas Mirambell , es feia cura de el Mas Font i dues peces de terra , una al ''Camp de la Roca''i l'altre a la ''Margenada del Castell de Cabanyes ''.

El 1632 Pere Jaume Rovira es va casar amb Marianna , una filla de la Masia de Can Torrens.

La Masia de Can Rovira , guardava relacions amb l'església de Sant Cebrià de Cabanyes , ja que un decret del Sr. bisbe va amonestar al propietari d'aquella època , Francesc Pou , perquè pagués els delmes que devia. També tenia que informar a l'església de les collites dels fruits de les propietat entre els anys 1662 i 1672 .

Francesc Pou , es va casar amb la pubilla de la casa i seguint els costums de l’època – que prohibiria EXCEPCIONALMENT la dictadura franquista, que curiosament contradeia la seva prohibició perquè els nets portessin el cognom Franco- , i que recuperava la ‘democraciola’ que patim d’ençà de 1978, per tal de conservar el nom de la masia, el que es casava amb una pubilla havia de consentir que fos el cognom d’aquesta el que anés en primer lloc.

El nom de la casa va ser conservat fins al segle XVIII , quan al 1750 Dorotea casada amb Francesc , propietaris de la masia en aquella època , van vendre a Lluis Quintana tota la propietat que posseïen per 880 lliures.

Els actuals propietaris de la masia de Can Rovira , no porten el nom de la casa .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada