dilluns, 11 de maig del 2020

IN MEMORIAN DEL MAS VELL DEL SORDER. TAMARIT. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar imatges del mas vell del Sorder, i de la seva torre ; havíem publicat recentment un post aa que podríem denominar ‘mas nou’ obra magnifica de l’arquitecte Josep Maria Pujol i de Barberà (Tarragona, 1871-1949)
http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/04/mas-de-sorder-tamarit-tarragona.html

Per arribar-hi cal agafar, des del P.K.1167’7de la CN-340 (tram Tarragona-Barcelona), la T-2039 en direcció a El Catllar. A uns 2.200 metres, i una vegada creuada l'autopista A-7, es segueix un camí de terra a mà dreta i a uns 300 metres es troba el Mas de Sorder. El mas està obert i abandonat. S’ubica en una zona elevada i amb fort pendent al nord, dominant però dos comellars a nord-oest i sud-est.

Actualment la vegetació que envolta el mas és de bosc de pi blanc, amb algunes palmeres que emmarquen el camí d’accés.

Alguns camps del voltant estan conreats amb vinya.

El mas vell el formen un conjunt de diferents cossos arrenglerats en dues plantes i de dimensions diverses que conserva encara una sèrie d'elements singulars com la porta principal, amb arc de carreus, i una gran arcada apuntada en el que seria el celler. També ressalta la finestra que s'obre damunt la porta principal, amb muntants de pedra picada i llinda decorada amb fals arquet conopial. Davant de l'antic mas hi ha un pati tancat amb un mur, i annexat a l'est es troben les antigues quadres i altres dependències.


La torre, per altra banda, és un edifici quadrat de 3'40 per 3'40 metres. La seva alçada original no es pot saber amb seguretat, atès que actualment es troba molt reformada. Aquesta fou construïda amb maçoneria amb els angles i les obertures reforçats amb carreus.


Les quatre façanes de la torre estan arrebossades, de manera que queden ocultes les possibles espitlleres i altres obertures. No apareix cap porta oberta a l'exterior i la comunicació amb el mas es realitza pel nord.

Dins la torre, en el primer pis hi ha una volta de canó rebaixada. La part superior de la construcció, que originalment deuria estar descoberta, presenta, avui en dia, un sostre a dues vessants.

Actualment només són visibles tres finestres. A l'alçada del segon pis s'obre, en la cara meridional, l'única finestra decoració amb muntants de pedra picada i llindar ornat amb fals arquet conopial, del mateix estil que la situada en la façana, la qual cosa és un indici de la contemporaneïtat d'ambdós edificis: torre i mas.

Aquesta torre s'ha situat en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII i té una consideració de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)

En l’entrada que dedicàvem a la casa dita del Rubió, al terme de Monistrol de Calders, a la comarca del Moianès, en quines terres neix la riera de Sant Joan, dèiem ; l’esmentada casa d’aire marcadament senyorial, va ser fortificada al Segle XVII per un hereu implicat en les lluites entre Nyerros i Cadells. Segons la tradició havia hagut de fugir, cames ajudeu-me, i seguint els consells dels seus protectors, possiblement nyerros, va decidir construir una magnifica torre, tot i esmerçant en aquesta tasca una bona part del seu patrimoni.

Des de fa segles el perill per a les terres perifèriques no arriba des del mar, sinó des de les terres interiors :

https://www.elnacional.cat/ca/cultura/mal-almansa-tots-alcanca-llarg-cami-blaverisme_154569_102.html

https://www.youtube.com/watch?v=sgK609it9o0


A la torre se li adossà l'antic mas destinat a l'explotació agrícola del territori proper que, a inicis del segle passat, es reconvertí en una residència d'estiueig, sense que això comportés perdre el seu caràcter rural.

http://invarque.cultura.gencat.cat/FitxaGeneral?index=1&consulta=MSUxK3NvcmRlciUyKy0xJQ==&codi=4304

Malgrat l’estat general d’abandonament la torre presenta un estat de conservació prou bo i la part vella del mas encara podria salvar-se.

L’atenció pública continua captiva de la pèssima evolució de la Covid.19 que continua amb un ALT percentatge de mortalitat, l’ 11,76%,
https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/05/11/5eb8df64fdddff7e9c8b462e.html

Es manté des de l’inici ‘oficial’ de la pandèmia – desconeixem les veritables raons – la ocultació del nombre i les dades de les persones que han traspassat en aquest llarguíssim període d’arrest domiciliari i toc de queda a la que ens sotmet el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, tothom dissortadament però, ha tingut noticia del traspàs d’un familiar, amic, conegut, veí ,…., la continuïtat d’aquesta ‘política’ de desinformació – que la ciutadania no entén - comença a passar factura a les autoritats Locals,

Les crides constants a la prudència fetes per els mateixos que ens amaguen dia si , i dia també, informació sobre com evoluciona la pandèmia, acrediten si més no, que tenen mala memòria , obliden – com s’ha dit des de sempre – que les mentides sempre es tornen verí per qui les diu.
Sembla que ja preparen un show col·lectiu amb la presència de totes les ‘patums’ quan es doni per acabada la pandèmia de la Covid.19.

Des del primer dia traslladàvem el nostre condol a TOTES les famílies que han perdut un esser estimat.

Que la Mare de Déu, especialment avui, dia en que es celebra la seva advocació de la Mare de Déu de la Salut, intercedeixi davant l’Altíssim per TOTS nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada