diumenge, 15 de març del 2020

VIATGES A LA CARTA. ESGLÉSIA ROMÀNICA DE PLANTA CIRCULAR DE SANT ESTEVE I SANT SEBASTIÀ. SALLENT . EL BAGES

El Pere Albert Carreño retratava l 'església de Sant Esteve i Sant Sebastià de Sallent, és alhora que l’única església romànica de planta circular de la comarca del Bages, una de les més ben conservades de Catalunya.



Ha tingut notables i profundes modificacions i actuacions. La planta circular és deformada cap a llevant per l'absis central i les dues absidioles laterals que el flanquegen. Tres finestres de doble esqueixada i decoració parcial a l'absidiola del cantó sud a base d'arcuacions llombardes cegues.


https://archive.is/20120710201834/morastristany.blogspot.com/2008/10/reconstrucci-de-lesglsia-de-sant-esteve.html


Observacions: Aquesta església disposava d'una important talla gòtica de la Verge amb el nen que fou cremada en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, amb el concurs de bona part de la Jerarquia de l’església , feta l’excepció de l’Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943).
https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/francesc-d%E2%80%99assis-vidal-i-barraquer-in-memoriam/

Inicialment sota l'advocació de Sant Esteve, incorpora a Sant Sebastià des del 1350, l'església és documentada des del 1022, depenent, ben aviat de la canònica de l'Estany.

A partir del segle XIII va passar a dependre directament del bisbat de Vic.

Molt reformada a principis del segle XIX amb remodelacions que li van fer perdre el seu caràcter original, va ser parcialment destruïda l'any 1936 i entrà, fins ben entrat els anys 1970 en un continuat i accelerat procés de degradació.

En l’actualitat, plenament reformada, llueix esplèndida.

Em deixaven un comentari; obren el primer dissabte de mes. Contacteu amb el CAT Sallent.

El dia 3 d'agost es fa un important acte cívico-religiós amb motiu de la festivitat de Sant Esteve.

http://patrimonicultural.diba.cat/#


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/05/sant-sebastia-esteve-de-sallent-del.html

Poseu Sallent, el Bages, .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

No feu previsions a llarg termini, entre el canvi climàtic, l’estultícia i corrupció de les elits polítiques, el coronavirus i altres ‘fineses’ que ens tenen preparades , la frase ‘ el demà NO existeix’ ha esdevingut més que profètica, oi?.

Us penarà tota l’eternitat si no seguiu el nostre consell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada