diumenge, 15 de març del 2020

ESGLÉSIA DE LA COLÒNIA DE L’AMETLLA DE MEROLA ADVOCADA A SANT MATEU. EL BERGUEDÀ

El Pere Albert Carreño retratava la façana de l’església de la Colònia de l’Ametlla de Merola, advocada a Sant Mateu.


No trobàvem ningú que tingues les claus per accedir a aquest edifici religiós d'una sola nau flanquejat amb capelles laterals, a manera de naus, i un absis poligonal a la capçalera que disposa de cor i sagristia així com d'un espai reservat per que els amos de la colònia poguessin seguir els actes religiosos des del costat oposat al de la sagristia.

La façana principal té el portal d'entrada decorat amb llinda, timpà semicircular i arquivolta de mig punt sostinguda amb pilastres d'estil clàssic. A la part superior central té un petit rosetó, quatre petites finestres com a espitlleres d'arc de mig punt als costats i un campanar amb una espadanya de dos obertures. Les cobertes són de teula àrab a dues vessants. Adossada a l'església es va construir la rectoria i la sagristia.

Les obres de l'església de l'Ametlla s'iniciaren el 1875 i el 1877 ja funcionava provisionalment.

L'obra no es va completar amb la rapidesa prevista, per què no es va consagrar fins el 1882.

L'arquitecte dels altars fou Ramon Morell i la pedra va arribar d'una pedrera de Busa; els fusters de l'obra van ser els germans Riba de Balsareny.

L'any 1940 es van refer els altars i el bisbe de Solsona, Valentí Comellas i Santamaria (Casserres, 5 de juny de 1861 - Solsona, 19 de març de 1945) va beneir l'altar major obra de l'artista Joan Rubió.

El bisbe Vicent Enrique i Tarancón (Borriana, Plana Baixa, 14 de maig de 1907 - València, 28 de novembre de 1994), beneïa els altars laterals i les imatges l’any 1946, i consagrava l’1948 l'altar Major.

http://www.raco.cat/index.php/Erol/article/view/169452/250030


http://costa.x10.mx/Merola-Un_Poble.PDF


http://upcommons.upc.edu/pfc/bitstream/2099.1/6566/5/04.pdf


No sabia trobar imatges del interior de l’església de Sant Mateu, la meva darrera esperança un cop constatat que no en té – almenys publicades – el Jordi Contijoch Boada, és una vegada més el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) a qui adreçaré la meva petició.

Per descomptat, la petició la fem “urbi et orbe” a qualsevol persona i/o entitat .

Esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Amb catalana puntualitat – aquesta virtut l’aprenien els anglesos en el breu període en que aparenta’n fer-nos costat davant per acabar traint-nos per un penyal ple de mones - rebia del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) una fotografia datada el 14-V-1983, de l’església advocada a Sant Mateu, a la Colònia de l’Ametlla de Merola (Puig-reig)


No ens era un “lloc desconegut “ la Colònia de l’Ametlla de Merola.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/10/goigs-sant-mateu-lametlla-de-merola.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2013/06/sant-mateu-de-lametlla-de-merola-puig.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2017/09/colonia-de-lametlla-de-merola-puig-reig.html


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/09/in-memoriam-de-lescola-de-nenes-i-de-la.html


https://www.catalunyareligio.cat/ca/agenda/esglesies-colonies-llobregat

http://patrimonicultural.diba.cat/?fitxa=174000018


Poseu el Berguedà, Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

No feu previsions a llarg termini, entre el canvi climàtic, l’estultícia i corrupció de les elits polítiques, el coronavirus i altres ‘fineses’ que ens tenen preparades , la frase ‘ el demà NO existeix’ ha esdevingut més que profètica, oi?.

Us penarà tota l’eternitat si no seguiu el nostre consell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada