dilluns, 16 de març del 2020

ESGLÉSIA DE SANT JOSEP DE LA COLÒNIA PONS. . PUIG-REIG. EL BERGUEDÀ.

Retratàvem el Pere Albert Carreño i l’Antonio Mora Vergés, l’església de la Colònia Pons al terme de Puig-Reig, construïda a l'any 1877 segons el projecte de l'arquitecte Josep Torres i Argullol (Sallent (Bages), 1850? - Montevideo (Uruguai), 1909), na la que batejava la premsa de l’època com "La catedral de l'Alt Llobregat" . Josep Torres i Argullol fou arquitecte municipal de Sallent i de Manresa


L'impulsor de Cal Pons -una de les colònies industrials més interessants de Catalunya a nivell urbanístic i arquitectònic- fou Josep Pons i Enrich (Manresa 1811 - Barcelona 1893), descendent d'una família manresana vinculada a la indústria de la seda durant el segle XVIII


Quan a la descripció llegia ; església de planta de creu llatina té 32x16 metres al seus braços i la nau principal segueix el sistema constructiu ogival: encreuament d'arcs en diagonal i volta de creuer. Als murs laterals s'obren sis capelles que funcionen com contraforts de la nau central. Just passat la porta principal es troben d'una banda el baptisteri i de l'altra l'escala que puja al cor. En el transsepte s'alça un cimbori octogonal sostingut per quatre voltes volades. El presbiteri és emmarcat per un absis poligonal amb una girola que envolta l'altar major; al darrera d'aquest està la sagristia amb l'escala d'accés al campanar i al panteó-cripta.

http://patrimonicultural.diba.cat/?fitxa=174000125

L'edifici presenta una projecció vertical que es lleu també a la façana principal que té un pòrtic d'entrada que consta de dues columnes cilíndriques amb capitells de motius vegetals que sostenen un arc apuntat de petites dovelles. Al costat hi ha dos columnes quadrades acabades amb pinacle. La teulada del pòrtic té pendent molt pronunciada i es remata per una cornisa en pedra amb tres flors de lis per cada banda i una creu al damunt, en el mig. Unes gàrgoles de pedra sense ornamentació especial permeten el desguàs. A la part superior de la façana principal hi ha una espadanya de dos pisos, a la part superior té una obertura, a la inferior dues. La façana posterior també és elaborada amb gran cura i té una gran portalada amb arquivoltes que condueix al panteó-cripta. A mitja alçada s'obren cinc finestres que donen llum a la sagristia i per sobre d'aquestes, a la part alta es troba un rosetó de proporcions mitjanes. Els vitralls formats per vidres emplomats, són elements decoratius importants i representen escenes religioses (la Santa Fe, l'Eucaristia i el Baptisme) i figures geomètriques. Els materials utilitzats a l'església són la pedra devastada i el totxo de terra cuita, a excepció de les façanes que son fetes amb carreus ben tallats.

En l’àmbit estrictament religiós, la recepció de les relíquies de Santa Aurèlia de Niça, va fer créixer la importància d’aquesta església.

Si malgrat el desgovern del PSOE/PODEMOS sobreviviu a la pandèmia del coronavirus, poseu Puig-Reig, el Berguedà .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

No feu però, previsions a llarg termini, entre el canvi climàtic, l’estultícia i corrupció de les elits polítiques, el desastre majúscul de la pandèmia del coronavirus i altres ‘fineses’ que ens tenen preparades , la frase ‘el demà NO existeix’ ha esdevingut més que profètica, oi?.

Us penarà tota l’eternitat si no seguiu el nostre consell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada