dilluns, 2 de març del 2020

VIATGES A LA CARTA. ELS ESGRAFIATS DE LA CASA FRANCESC DE SALES VIDAL TORRENTS SON DE FERDINANDUS SERRA?. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF

El Pere Albert Carreño retratava la casa que hom pensa va ser de Francesc de Sales Vidal i Torrents (Vilanova i la Geltrú, 1819 - 1878) alcalde alguns anys de Vilanova i la Geltrú, advocat i autor d'una abundosa producció d'obres teatrals, des del drama a la sarsuela.

Conjuntament amb Serafí Pitarra - Frederic Soler i Hubert, (Barcelona, 9 d'octubre de 1839 – Barcelona, 4 de juliol de 1895)- , Eduard Vidal i de Valenciano (Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, 1838 - Barcelona, 25 de febrer de 1899), Conrad Roure Bofill (Barcelona 1841 - 1928) i d'altres, van contribuir a fundar el teatre català, a la segona meitat del segle XIX.

A L’edifici s’utilitza l'esgrafiat com a element decoratiu, imitant encoixinats a la planta baixa i amb els escuts de Vilanova i Barcelona als pisos, a més de motius florals i sanefes.


Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988) conegut com a Ferdinandus Serra, és considerat el millor esgrafiador català del segle XX. I hom pensa – ens agradarà tenir-ne confirmació a l’email coneixercatalunya@gmail.com que en va ser l’autor, quan es produïa la reforma dels baixos sota la direcció de l’arquitecte Francesc Berenguer i Bellvehí (Sant Joan de Gràcia (Barcelona), 7 d'agost del 1889 – Barcelona, 15 de març de 1952) http://www.academiadelpartal.org/files/n8_127_144.pdf

Patrimoni Gencat la descriu com : edifici entre mitgeres de planta rectangular. És de planta baixa, dos pisos i terrat, del que sobresurt una torratxa.

La façana principal dóna a la plaça i és de composició simètrica. A la planta baixa presenta la porta d'accés, allindada, i dues obertures rectangulars.

Al primer pis hi ha tres balcons rectangulars amb barana de ferro i al segon també tres balcons, el del mig amb volada.

L'edifici és coronat per una petita cornisa i una barana de balustres. La façana lateral presenta les mateixes característiques.

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que regeix el món, Donald John Trump , Vladímir Vladímirovitx Putin, Xi Jinping , Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu ,.., i altres que per caritat us estalvio, el canvi climàtic - que sembla del tot irreversible - , el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Poseu Vilanova i la Geltrú, el Garraf, .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020

Ermessenda de Valrà, ho deixava escrit, "el demà NO existeix".

Hem rebut algunes peticions – força més de les que esperàvem - per acompanyar-nos en aquests “ viatges a la carta”, ja sabeu que la condició era, màxim quatre persones que hauran de portar el seu medi de transport; una possible solució pensem que podria ser la de fer una sortida al mes, que us sembla?. El nostre email és castellardiari@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada