dimarts, 21 de juliol del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT FELIU. SORT. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Sortíem de dinar de l’hotel Pessets el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, no havia estat – em sap greu dir-ho – un ‘dinar memorable’ , calia però, continuar amb la nostra ‘feina’ i retratava l’església de tres naus i capçalera de planta rectangular orientada a ponent, advocada a Sant Feliu, la descripció ens diu que la seva façana es troba als peus de la nau. Al seu centre hi ha una porta amb arc de mig punt, flanquejada a certa alçada per dues finestres. Per damunt de la porta s'obren dues finestres més d'arc de mig punt i al triangle, que forma sobre la paret la coberta de llicorella a dues aigües, hi ha una rosassa. A la banda nord-est s'aixeca una potent torre-campanar, inicialment de secció quadrada que es transforma en octogonal a partir del nivell del llosat i és coronada per una aguda coberta de llicorella. Els paraments de la nau i part inferior del campanar són els blocs de pedra local, generalment sense retocar i de dimensions reduïdes i homogènies. La part superior del campanar, en canvi, apareix arrebossada.


Marxàvem en direcció a la Pobla de Segur, sense temps per esbrinar on estava – si existeix encara – l’edifici que acollia l’escola pública abans de la dictadura franquista – que va ser ‘particularment dura’ en aquestes terres.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada