Tornava a visitar la Costa del Montseny, l’església advocada a Sant Esteve, i el seu comunidor, ho feia en aquesta ocasió amb el Josep Olivé Escarre, que té 89 anys, i conserva la il•lusió de ‘descobrir’ Catalunya, i fins a reserva de posar el peu a la comarca de la Val d’Aran, està a punt de completar la ‘volta comarcal a Catalunya’.
Advertia en aquesta ocasió un edifici amb les obertures tancades situat al passatge de les escoles, amb vistes damunt la Plaça de l’església i voldria aclarir si va ser en algun moment l’escola d’aquest nucli.
La descripció del temple ens diu; edifici senzill de paredat, arrebossat i emblanquinat. Cornisa de maó i teula. És obra del segle XII, d'estil romànic, amb tres absis dels quals dos encara es conserven, mentre que l'altre fou destruït per poder-hi aixecar la sagristia. La nau no és del tot romànica, puix no té la forma de volta de canó, sinó de punt d'ametlla. Té un campanar de secció quadrada, amb dos cossos. El cos per a les campanes té set obertures de mig punt, coronat amb merlets en els quatre vèrtexs i amb piràmide. Fou construït l'any 1680, segons diu un pedra col•locada en una paret. La portada és de mig punt i recolza sobre unes pilastres o muntants. L'arquivolta està decorada amb motius lineals. El presbiteri el constitueixen un absis circular Amb volta de mitja taronja pel segles XII-XIII i un cos de volta apuntada.
Començaven a caure alguns gotes en acabar de fer la fotografia, faríem l’ascensió fins a Coll Formic, el dilluns 20.07.2015 sota una intensa pluja, que feia caure el terme metre des dels 30, fins als 16 graus.
Quan al topònim Coll Formic en un document de l'any 1176 apareix la forma llatinitzada Collem frumigii, que podria fer referència al conreu del blat en aquelles alçades.
Sou pregats – com sempre – de dir-hi la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada