diumenge, 19 de juliol del 2015

SANT PERE D’OLP. SORT. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA.CATALUNYA

Ens arribàvem el Josep Olivé Escarré, que té 89 anys, i l’Antonio Mora Vergés, fins a l’ermita de Sant Pere d’Olp, d'origen romànic, , que està situada en un llom d ela muntanya , i que domina gran part de la vall del Noguera, Rialp i part de la Vall d'Assua. Feia un sol d’injustícia el dia 16.07 de l’any 2015.

Llegia que la nau de planta rectangular romania oberta a l'exterior per un gran arc lleugerament rebaixat. Fa uns anys quant fou restaurada, es construí un mur que tancà la nau, deixant només una petita porta i dues obertures laterals una mica més reculades que l'esmentat arc. L'aparell és de pedra pissarrosa petita. L'edifici està cobert amb un llosat a dues aigües.


No té campanar, i les cròniques diuen que es tenen notícies de l'existència en aquest indret d'un antic castell.
La vista és impressionant.

Sort és avui el cap de terme de tots aquests poblets, i val a dir que la decisió que es prenia l’any 1970 pel fa a d'Enviny i Llessui, i l’any 1976 per Altron, ha fet que el terme municipal de Sort hagi assolit una extensió de 105,05 km², que multiplica per vuit el seu terme original de 13,9 km². Enviny n'hi va aportar 31,7, Llessui, 53 (tota la part muntanyosa del costat de ponent), i Altron, més petit, 6,5.

Aquesta absorció vista des de l’àmbit de la ‘petita història’ és una gran desgràcia.

Sant Pere té les claus del Cel, i esperem que no permeti que els impulsors d’aquella mesura puguin accedir-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada