dimarts, 14 de juliol del 2015

ESCOLA SANT MIQUEL. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF

Cornelia Bohl Smolders , publica una fotografia de la façana de l’Escola Sant Miquel, edifici de Vilanova i la Geltrú, conegut també l’Hospital Vell.


La descripció ens diu ; construcció entre mitgeres, de grans dimensions i planta en forma d'U organitzada al voltant d'un pati interior. L'edifici actual consta de planta baixa, dos pisos i coberta de teula a dues vessants, amb carener paral•lel a la línia de façana. La façana principal presenta una composició gairebé simètrica. La planta baixa mostra cinc portals d'arc escarser amb sòcols de pedra i una finestra rectangular. Les finestres i balcons dels dos pisos superiors són allindats; els balcons, situats als extrems de la façana, tenen peanya de pedra i barana de ferro forjat. Les façanes que donen al pati tenen galeries perimetrals allindades amb baranes de ferro forjat. Malgrat la importància dels canvis introduïts a l'edifici com a conseqüència de les obres de reforma i ampliació del 1949, aquesta intervenció va respectar l'organització de la tipologia original.

L'any 1835 l'edifici perdé la funció hospitalària en construir l'hospital actual, no es deixà però d'utilitzar, ja que es convertí en Escoles Públiques.

Al llarg del segle XX, l'antic hospital ha estat objecte d'intervencions diverses. L'any 1949 es van fer obres de reforma i ampliació per encàrrec de l'ajuntament i segons projecte de l'arquitecte municipal Josep Maria Miró i Guibernau (Vilanova i la Geltrú, 24 de març de 1889 - Barcelona, 5 d'abril de 1966 ).

L’any 1952 es van fer reformes a la distribució interior, i l’any 1970 es reformà per tal d'adaptar-lo a la seva funció actual, d'escola d'educació especial.

En la recerca de la ‘memòria històrica’ dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, sou pregat de fer-nos arribar imatges i dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com , i/o directament a la pàgina :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

El primer feixisme ( dictadura de Primo de Rivera ) aturava l’obra de la Mancomunitat de Catalunya. L’argument era clar, malgrat no tenir recursos propis – només coordinava els de les DIPUTACIONS - havia fet més obra pública, biblioteques, escoles,... que TOTA LA RESTA del REINO DE ESPAÑA, i deixava en evidència que el nivell d’estultícia i corrupció de les elits politiques era estratosfèric.

Amb aquest mateix argument el segon feixisme, i la Democraciola, continuen practicant l’asfixia econòmica de Catalunya i els catalans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada