dilluns, 13 d’octubre del 2014

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE BELLERA. LA BASTIDA DE BELLERA. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El 'mestre' Enric Sànchez-Cid, publicava la notícia de la seva darrera sortida en la que decidia ' baixar de la moto' i limitar les seves sortides per terrenys menys accidentats i feréstecs, que els Bastida de Bellera, on retratava aquesta capella que intueixo és l'ermita de la Mare de Déu de Bellera , en demanaré però, confirmació a l'Arxiu Gavin.


La minsa informació que trobava ens explica que està situada en un turó de 1.072,2 metres d'altitud , a 1,5 km. al sud-est de la Bastida de Bellera, a la Serra de la Bastida.

Sembla que no hi ha fonts documentals que facin referència a la seva existència, el seu aparell constructiu, és molt probablement obra del segle XI.

L'edifici amenaça ruïna, sobretot pel costat de llevant. És petita, d'una sola nau, amb volta de canó reforçada per dos arcs torals. L'absis, semicircular, està quasi del tot destruït. La porta és a la façana de ponent; és d'arc de mig punt. L'aparell és petit, irregular, rústec, disposat en filades que volen ser regulars, mostra d'una obra senzilla obra rural.

Ah!, us deixo un enllaç als seus Goigs.

http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2014/03/goigs-la-mare-de-deu-de-bellera-sarroca.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com


Rebia una fotografia des de l'Arxiu Gavin datada el 14-VII-1973, en la que s'aprecia ja un deteriorament greu de la fàbrica del Santuari.

La crònica es podia fer gràcies a CM62 Informàtica de Castellar del Vallès, que em deixava un ordinador de 'cortesia' , quan el meu queia en acte de servei després d'una aferrissada resistència als hackers anticatalans i antidemocràtics que l'atacaven des de l'inici quasi del procés sobiranista, entenc que bàsicament pel fet d'escriure en català i de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada