dilluns, 13 d’octubre del 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT SEBASTIÀ DE BASTIDA DE BELLERA.PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El 'mestre' Enric Sànchez-Cid, publicava la notícia de la seva darrera sortida en la qual decidia ' baixar de la moto' i limitar les seves sortides per terrenys menys accidentats i feréstecs, que els Bastida de Bellera, on retratava el runam de l'església advocada a Sant Sebastià, amb torre campanar i cementiri davant de la façana.


La descripció tècnica - en passat - explica que constava a nivell de planta, de tres naus separades pers arcs torals i coberta de volta de canó. Els arcs torals arrenquen d'unes mènsules en forma de voluta situades al nivell de la cornisa sobre els arcs de separació de les naus laterals. Aquestes estan cobertes també per volta de canó. Tribuna als peus. El campanar és una torre quadrada de dos cossos separats per cornisa de pedra i amb finestres d'arc de mig punt. La façana té un porta d'arc de mig punt adovellada i a sobre un petit rosetó. Sobre l'altar, hi havia una creu datada del 1984.

A "Muntanyes maleïdes", de Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949)d'Empúries ed., Barcelona: 1993; pàg.- 185-188 , s'explica que el capella d'aquesta església que va enredar l'hereu d'Erdo per menjar-se-li l'ovella més grassa que tenia, i aquest per venjar-se el féu anar a la Seu, davant de bisbe.

Demanàvem a l'Arxiu Gavin imatges de l'interior, i rebia una fotografia datada el 14-VII-1973, en la que s'aprecia el bellíssim retaule de l'església, mostra palesa de la presència humana en aquell indret, avui dessolat.


La crònica es podia fer gràcies a CM62 Informàtica de Castellar del Vallès, que em deixava un ordinador de 'cortesia' , quan el meu queia en acte de servei després d'una aferrissada resistència als hackers anticatalans i antidemocràtics que l'atacaven des de l'inici quasi del procés sobiranista, entenc que bàsicament pel fet d'escriure en català i de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada