dimarts, 14 d’octubre del 2014

LES TINES, UNA CONSTRUCCIÓ PRÒPIA I SINGULAR DEL BAGES

Portava al Josep Olivé Escarré, nascut a Sant Llorenç de Savall fa 88 anys, després de visitar el conjunt de Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, a veure les tines de les Valls del Montcau.
Li explicava el procés que es seguia fins a omplir els bots o botes que a lloms de bèstia arribarien fins a Navarcles, Talamanca, Mura, el Pont de Vilomara, Rocafort, ....

El fruit de la vinya era transportat fins a les tines, on es procedia a trepitjar el raïm, el que es feia sobre una graella de fusta o brescat, que encaixava damunt les darreres filades de cairons de rajola vidriada que estaven enretirades un 15 centímetres, el vi emplenava la tina i després de la fermentació, podia transportar-se dins les bótes, on faria un període de repòs previ al seu consum.


Una imatge val més que mil paraules, i amb aquest ànim us poso aquest dibuix, i una breu relació d'enllaços en els quals des del coneixercatalunya.blogspot.com parlàvem d'aquesta peculiar construcció , única al món, relacionada amb l'explotació de la vinya.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/03/lestines-del-torrent-del-flaquer.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/les-tines-de-les-balmes-roges.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/06/viatge-al-pas-de-les-tines.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/04/de-sant-esteve-de-vila-rasa-al.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/in-vinum-veritas.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/rocafort-talamanca-tines.html

La crònica es podia fer gràcies a CM62 Informàtica de Castellar del Vallès, que em deixava un ordinador de 'cortesia' , quan el meu queia en acte de servei després d'una aferrissada resistència als hackers anticatalans i antidemocràtics que l'atacaven des de l'inici quasi del procés sobiranista, entenc que bàsicament pel fet d'escriure en català i de Catalunya.

Agrairem les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada