dimarts, 21 d’octubre del 2014

SANTA MARIA DE MORELLA. ELS PORTS. CASTELLÓ

La Pilar Juanuix retratava la façana de L'església Arxiprestal de Santa Maria de Morella, que es troba a la part alta de la vila, a les faldes de la muntanya del castell.


Diu la descripció tècnica que es va iniciar en el període 1263-64 acabant-se cap a 1330-1340, encara al segle XV s'hi afegia el cor; presenta una planta de tres naus amb els seus corresponents absis, essent el central de major amplària. Només en un dels costats (el de l'evangeli) hi ha capelles entre uns grossos contraforts, mentre que en l'altre (el de l'epístola) es disposen les dues portades. A l'interior destaquen els grans pilars que sustenten les voltes de creueria. Menció especial mereix el cor i la seva escala, situat atípicament en el penúltim tram, que presenta uns arcs rebaixats i una volta estrellada.






Això és ' territori del Joan Serra Saún' que em feia arribar unes bellíssimes imatges de l'interior , considerat - amb les seves paraules - un exemplar pràcticament únic en el món

A l'exterior destaquen les dues portades laterals i que són l'únic accés a l'interior. Les dues portades estan rematades per un gablet i segueixen fidelment la tipologia gòtica, es van dur a terme al segle XIV. La porta dels Apòstols presenta en els extrems elements renaixentistes en la decoració d'una intervenció posterior. La de les Verges és de traça més refinada quant a la decoració.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada