diumenge, 9 de febrer del 2014

SANATORI MARÍTIM ANTITUBERCULÓS DE SANT JOAN DE DÉU. SANT SALVADOR. EL VENDRELL. EL PENEDÈS JUSSÀ

Retratava al Josep Olivé Escarré a la façana que dona a la platja del que fou hospital antituberculós.El complex estava format per l'edifici i una plaça on hi havia jardins i un llac.


Va ser projectat per l'arquitecte racionalista Germán Rodríguez Arias (Barcelona, 1902 - Eivissa 1987), els anys 1927-28, la iniciativa va sorgir de la família Cruset, amb una campanya de recollida de donatius, publicacions d'articles a la premsa, i el recolzament de Josefa Sampera Rodés, filla dels marquesos de les Franqueses del Vallès.

Va estar regentat pels germans de Sant Joan de Déu, que hi trobarien la mort, en els dies posteriors a la sedició dels feixistes contra el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA, com a conseqüència de la postura del clergat catòlic, que amb l’excepció del cardenal i arquebisbe de Tarragona Francesc d'Assís Vidal i Barraquer ( Cambrils , octubre 3 de 1868 - Friburg , Suïssa , 13 setembre de 1943 ), es va posar al costat dels sediciosos; amb la frase tràgica‘ la iglesia quiere mártires’ que portaria a la mort preveres, religiosos/es, i catòlics de base.


M’arribava fins al Cementiri de Calafell i retratava la Capella del Sant Crist, on trobàvem aixopluc les restes dels Germans de l’ordre de Sant Joan de Déu, assassinats per l’actitud de la Jerarquia Eclesiàstica del REINO DE ESPAÑA en el conflicte , mal dit GUERRA CIVIL.

Actualment ha estat rehabilitat i avui és l’ hotel http://www.lemeridienra.cat/.

Us deixo uns quans enllaços molts interessants.

http://vendrellcampmany.blogspot.com.es/2011/01/el-padre-benito-menni-ya-practicaba-en.html

http://www.abc.es/hemeroteca/historico-30-03-2005/abc/Catalunya/calafell-el-antiguo-hospital-a-balneario_201503850178.html

http://hemeroteca.lafura.cat/pdf-split/969/fura-969-pg-026.pdf

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada