dissabte, 21 de novembre del 2020

IN MEMORIAM, SANT VICENÇ DE CANTURRI. MONTFERRER I CASTELLBÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA.

 

L’Enric Sánchez-Cid és, entre moltes més coses,  un mestre per als que ens dediquem a documentar i publicar sobre el Patrimoni històric de Catalunya.

Bona part de les seves publicacions estan en format PDF, i això amb les actuals plataformes, NO FACILITA la seva difusió.

M’enviava en aquesta ocasió ” EL QUE QUEDA D’AQUELL POBLE” , on explica la seva excursió al nucli de CANTURRI, al terme de  Montferrer i Castellbò , a la comarca de l’Urgell sobirà,  mal dit Alt Urgell

A Adrall, m’he desviat per la carretera al Coll de Cantó fins a arribar al camí que mena a Canturri.

Casi totes les cases estan  abandonades i només he pogut trobar-hi la família de Casa Gravador, que l’han reformat molt correctament.

L’església de Sant Vicenç fa pena de veure-la per l’estat d’abandó en que es troba, de tal manera que és impossible entrar-hi per la quantitat d’herbes que taponen el petit patí que la precedeix, incloent el cementiri.



Hi havia un retaule de Sant Vicenç que un veí el portà a BCN per restaurar-lo i se’l va vendre.

L’única veïna es va dirigir a la Cúria pel perill d’abandó de l’església i contestaren que la farien enderrocar, doncs d’esglésies en tenien de sobres... El que falten són capellans...

És un  temple d’una sola nau, quadrada coberta amb volta de canó i amb un absis quadrat a llevant.

 A cada banda de la nau hi han dues capelles.

Cap tipus de decoració.

La porta d’entrada s’obre al mur de ponent que dóna al cementiri.

Una finestra en cada capella lateral amb els arcs fets de pedres petites i una altra en la part de l’epístola de l’absis. Els murs estan bastits amb pedres, sense ordre.

Patrimoni Gencat en deia ; església d'una sola nau, capçada al nord amb capçalera plana i coberta amb una volta de canó que sosté un llosat a doble vessant. Dues capelles laterals, de planta quadrangular i obertes a la nau per un arc de mig punt, aporten un aspecte cruciforme a la planta del temple. La porta d'accés en arc de mig punt és al mur meridional, descentrada en relació a la façana i coronada per un ull de bou circular. A l'interior hi ha un cor de fusta als peus i tres altars amb retaules barrocs de guix dels quals n'han desaparegut les pintures.

 A la capella lateral occidental hi ha una petita xemeneia construïda pels soldats durant el conflicte bèl·lic que s’iniciava  amb l’alçament armat dels militar feixistes encapçalts pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMORÀTIC de la II República,  que els guanyadors i l’església catòlica que els havia fet costat, batejaven com “ la guerra civil”, i fins  LA CRUZADA.

Quan al topònim Canturri, trobava ” la font de la muntanya “

LA NATURALEZA EN LA TOPONIMIA ESPAÑOLA, IV

Gonzalo MATEO SANZ ​(Valladolid, , 1953 )

Cuideu-vos molt, ja sabeu que els atacs contra Catalunya i els catalans, o contra la seva llengua i la selva culturaencara els surten de franc als seus autors.

Enric Sánchez-Cid 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada