dissabte, 5 de desembre del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA DE LA POBLA DE MONTORNÈS. EL TARRAGONÈS

Substituïa l’església homònima del Castell, que és avui Santuari de la Marededéu de la Pobla de Montornès.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; església d'una nau amb capelles laterals. Maçoneria i carreus a les cantonades. La volta de la nau és de creueria. Les capelles tenen volta de canó i de creueria gallonada a la capçalera.


En conjunt l'església presenta un estil gòtic renaixentista del segle XVI, amb afegits barrocs del segle XVIII. Sobretot al campanar i a la façana.

A finals del segle XVIII se li va afegir el campanar, superba torre barroca que desborda la simplicitat i serietat del temple; a falta de millors elements de ‘rivalitat’ l’alçada del campanar s’acostumava a considerar el símbol més representatiu de la ‘potència’ social i econòmica de la comunitat.

Santa Maria , va ser construïda per decret del Cardenal , Gaspar Cervantes de Gaeta (Trujillo, Càceres. 1511n. 1 – Tarragona, 17 de octubre de 1575), Les obres del temple, sufragades pels veïns, van començar l'any 1575.

L’any 1572 el Cardenal, Gaspar Cervantes de Gaeta va crear la Universitat de Tarragona, per a la qual va donar un total de vint mil lliures catalanes. En el seu testament va deixar minuciosament regulades les rendes i el funcionament de la Universitat de Tarragona, per la qual cosa va impedir que, anys més tard, fos abolida pel rei Felip V d'Espanya.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada